Ortognatik cerrahi sonrası sert dokuda meydana gelen değişikliklerin yumuşak dokuya olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of changes in hard tissue on soft tissue after orthognatic surgery
- Tez No: 608752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL AKBULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ortognatik cerrahi, sınıf III malokluzyon, yumuşak ve sert doku değişiklikleri, orthognatic surgery, class III malocclusion, soft and hard tissue changes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Sınıf III maloklüzyonlu hastalarda ortognatik cerrahiden sonra meydana gelen sert ve yumuşak doku değişiklikleri ile bu değişiklikler arasındaki korelasyon ve oranları değerlendirmektir. Materyal ve metot: İskeletsel sınıf III maloklüzyona sahip mandibular geri alma operasyonu geçiren 7 birey Grup 1, çift çene cerrahi operasyonu geçiren 24 birey Grup 2 olacak şekilde toplam 31 birey çalışmamıza dâhil edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi (T1) ve ameliyattan en az 6 ay sonra (T2) alınan lateral sefalometrik röntgenleri Dolphin 11.5 yazılımı kullanılarak digital ortamda çizilmiştir. Belirlenen sefalometrik değişkenlerin T1, T2 zamanlarındaki ve 2 zaman arasındaki farkın ortalama ve standart sapmaları ile farkın anlamlılığı değerlendirilmiş, sert ve yumuşak doku değişiklikleri arasındaki korelasyon ve hareket oranları belirlenmiştir. Bulgular: Grup1'de overjet, fasial konveksite˚, ANB˚,Wits ölçümlerinde anlamlı artma, SNB˚, mentolabial˚ ve mandibular landmarklarda anlamlı gerileme tespit edilmiştir. Sagittal düzlemde yumuşak doku-sert doku hareket oranları; Li/L1 % 84, B'/B %103 ve Pg'/Pg %102 olarak bulunmuştur. Grup2'de overjet, fasial konveksite˚, ANB˚, SNA˚, Wits ölçümlerinde anlamlı artma; SNB˚, mentolabial˚'da anlamlı azalma, maksiller landmarklar için horizontal yönde anlamlı ilerleme, mandibular landmarklarda ise önemli gerileme bulunmuştur. Grup 2 için, sagittal düzlemde takip oranları; Pr/ANS % 41, Sn/A % 62, Ls/U1 % 61, Li/L1 %85, B'/B % 100 ve Pg'/Pg % 104 bulunmuştur. Sonuç: Sagittal yönde maksilla ve mandibulada cerrahi operasyon yönü ile uyumlu hareketler gözlenmiştir. Burun ucundan çene ucuna doğru sert-yumuşak doku korelasyon ve takip oranlarında artış bulunmuştur. Mandibula için yumuşak doku değişiklikleri daha öngörülebilirdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the correlations and the rates of hard and soft tissue changes after orthognatic surgery in class III malocclusion patients. Materials and methods: A total of 31 individuals with skeletal class III malocclusion were included in the study, 7 individuals undergoing mandibular set-back surgery were group 1, and 24 individuals undergoing double jaw surgery were group 2. The lateral cephalometric X-rays of the patients taken preoperatively (T1) and at least 6 months postoperatively (T2) were drawn digitally using Dolphin 11.5 software. The mean and standard deviations of the difference between T1, T2 and 2 times of the cephalometric variables were evaluated and the significance of the difference was evaluated and the correlation and movement rates between the hard and soft tissue changes were determined. Results: In group 1, there was a significant increase in overjet, facial convexity˚, ANB˚, Wits measurements, and significant regression in SNB˚, mentolabial˚ and mandibular landmarks. Soft tissue hard tissue movement rates in sagittal plane were found to be; Li/ L1 84%, B '/ B 103% and Pg'/ Pg 102%. In Group 2, there was a significant increase in overjet, facial convexity˚, ANB˚, SNA˚, Wits measurements; there was a significant decrease in SNB˚, mentolabial˚; significant improvement was found for maxillary landmarks and significant decline was found in mandibular landmarks in sagittal direction. For group 2, soft tissue-hard tissue movement rates in the sagittal plane were found to be; Pr / ANS 41%, Sn / A 62%, Ls / U1 61%, Li / L1 85%, B '/ B 100% and Pg'/ Pg 104%. Conclusion: In the sagittal direction, movements compatible with the surgical direction of maxilla and mandible were observed. There was an increase in hard-soft tissue correlation and follow-up rates from nasal tip to jaw tip. Soft tissue changes are more predictable for the mandible.