Henri Tomasi'nin alto saksafon konçertosu'nun analizi
Henri Tomasi's concerto for alto saxophone analysis
- Tez No: 608852
- Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞRI ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Henri Tomasi, Saksafon, Konçerto, Kromatizm, Bitonalite, Henri Tomasi, Saxophone, Concerto, Chromatism, Bitonality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezin amacı, saksafon literatüründe önemli bir yeri olan Henri Tomasi'nin alto saksafon için bestelediği konçerto türündeki eserinin analizini yaparak, ülkemizde klasik müzik alanında ön plana çıkamamış bu enstrümanın, modern müzikteki rolüne değinmek ve icracılara ışık tutması açısından saksafon repertuvarı hakkında Türkçe kaynak sıkıntısına da bir nevi çözüm sağlamaktır. Ayrıca literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler vesilesiyle Tomasi'nin eserlerini yorumlamak isteyen müzisyenlere, bestecinin sanat görüşü aktarılmaya çalışılmıştır. Saksafon repertuvarının önde gelen yapıtlarından birinin detaylı incelenmeye çalışıldığı bu tez, bu alandaki ilk çalışma olması açısından da önem kazanmıştır. Bu çalışmada Henri Tomasi'nin Alto Saksafon Konçertosu'nun piyano uyarlaması olan AL 20 705 numaralı“Alphonse Leduc & Cie Editions Musicales, 175, Rue St.-HonorG, PARIS”notasından faydalanılmıştır. Birinci bölümde Henri Tomasi'nin hayatı, ikinci bölümde bestecinin müzikal anlayışı anlatılmıştır. Son bölümde ise bestecinin yarışma parçası olarak bestelediği Alto Saksafon Konçertosu'nun analizi yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, iki bölümlü yapısıyla klasik konçerto yaklaşımına uzak kalan eserin, çağın armonik ve melodik diliyle paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Modern teknik ve armonik hareketliliğin oldukça ritmik bir sunumla işlenmesine karşın, kullanılan melodik yapılarla lirik ve dokunaklı bir temada tercih kılınması önemli bir detay olarak saptanmıştır. Ayrıca bu temanın her periyot sonunda sunulması da bestecinin saplantılı bir karakter ortaya koyduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the concerto of Henri Tomasi's saxophone, which has an important place in saxophone literature, to emphasize the role of this instrument, which could not stand out in the field of classical music in our country, in modern music and to provide a kind of solution to Turkish resource shortage about saxophone repertoire to shed light on performers. In addition, on the basis of the information obtained as a result of literature review, it was tried to convey the composer's view of art to the musicians who wanted to interpret the works of Tomasi. This thesis, in which one of the leading works of saxophone repertoire is tried to be examined in detail, has gained importance in terms of being the first work in this field. In this study, the AL 20 705 "Alphonse Leduc & Cie Editions Musicales, 175, Rue St.-HonorG, PARIS note of the piano adaptation of the Alto Saxophone Concerto by Henri Tomasi was used. In the first part Henri Tomasi's life and in the second part the musical understanding of the composer is explained. In the last section, the Alto Saxophone Concerto which was composed by the composer as part of the competition was analyzed. As a result of this study, it is determined that the work, which is far from the classical concerto approach with its two-part structure, shows parallelism with the harmonic and melodic language of the era. Although modern technique and harmonic mobility are processed with a very rhythmic presentation, it is determined that the melodic structures used are preferred in a lyrical and touching theme. In addition, the presentation of this theme at the end of each period showed that the composer had an obsessive character.