Kafa travmalı olgularda transkranial dopplerultrasonografi ve intrakranial basınçmonitörizasyonunun dekompresif kraniektomiendikasyonunda ve takibinde ilişkisi
Transcranial doppler in patients with head traumaultrasonography and intracranial pressuredecompressive craniectomy of monitorizationrelationship in indication and follow-up
  1. Tez No: 608860
  2. Yazar: RAMAZAN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ELMACI, DOÇ. DR. MELEK GÜRA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Decompressive craniectomy, Major head injury, ICP monitorization, Transcranial Doppler Ultrasonography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Ağır kafa travmalı hastaların gereğinde dekompresif kraniektomi ve/veya lobektomi endikasyonunda ve/veya postop takiplerinde kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan non invaziv yöntem olan Transkranial Doppler Ultrasonografi ile takipte altın standart olan İntrakranial Basınç Monitörizasyonu arasındaki korelasyon ele alınmıştır. Araç ve Yöntemler: Kliniğimize Ekim 2006- Ağustos 2009 tarihleri arasında başvuran 52 ağır kafa travmalı hastadan Dekompresif cerrahi yapılan 16'sı dahil edilmiş olup prospektif bir çalışmadır. Hastaların tümüne ilk gelişinde Kranial BT çekilmiştir. GKS≤8 olan hastalar acil serviste entübe edilerek Nöroyoğunbakım Ünitesine alınmıştır. postop yada gelişinde Nöroyoğunbakım ünitesine alınan hastaların hepsine İntegra MPM-1 marka ICP monitörizasyon cihazı takıldı, tüm hastalara yatak başında 1., 3. ve 5. gün DWL marka cihaz ve 2 Mhz lik prob ile TCD yapıldı. Tedavi protokolü verilere göre uygulanmak üzere basamaklandırıldı. Cerrahi girişim 3.basamak tedavinin parçası olarak planlandı. ICP üst sınırı 20mmHg, PI üst sınırı1.2 olarak alındı. Hastaların gelişleri GKS ile çıkışları GSS ile değerlendirildi. Bulgular: Yaşları 4-63 arası olan,13'ü (%81,3) erkek ve 3'ü (%18,8) kadın olmak üzere toplam 16 olgu çalışmaya alındı. ICP ile PI arasında anlamlı korelasyon görülmezken, PI'nın %90 oranında sensitivitesinin yüksekliği ile hastaların giriş GKS leri ile GSS leri arasında da ilişki olduğu saptandı. PI değerinin özellikle 5. günde ICP ile korelasyon gösterdiği görüldü. Cerrahi uygulanan hastaların GSS değerleri daha yüksek bulundu. Sonuç: 6 Kafa içi basıncı artışı, kafa travmalarında prognozu etkileyen en önemli değişkenlerden biridir. Yoğun bakımda entübe olarak takip edilen hastalarda TCD riski göstermede anlamlı derecede sensitifitesi yüksektir. TCD, ICP birlikteliği tedavi planında en önemli yardımcılardır ve agresif TCD ve ICP monitörizasyonu ile gerekli hastalarda girişimsel uygulamalara erken karar verdirip mortalite ve morbiditenin düşmesini etkiler. Anahtar Kelime: Ağır kafa travması, Dekompresif kraniektomi, İntrakranial Basınç monitörizasyonu, Transkranial Doppler Ultrasonografi.
Özet (Çeviri)
Objective: There are various methods to follow up a major head injury when indicated decompressive craniectomy and/or lobectomy. We investigated the correlation between non-invasive method“Transcranial Doppler Ultrasonography”and the gold standard of follow up process“Intracranial Pressure Monitorization”. Methods: This is a prospective study of 16 patients performed decompressive craniectomy of 52 who applied our clinic with major head injury between the dates Oct.2006 and Aug.2009. At presentation time, for all patient cranial CT were scanned by the author. Patients with GCS≤8 were intubated and sent to the neurointensive care unit. All post-op patients and all patients sent to the neurointensive care unit when they came were followed with MPM-1 ICP monitoring device. On the 1st , 3 rd and 5th days, patients were applied TCD with DWL device and 2Mhz prob. The treatment protocol was scaled to apply according to data. Surgery was planned as a part of 3.level of treatment. The top-level of ICP was set as 20mmHg and, the top level of PI was set as 1,2. Arrivals of patients were evaluated with GCS and leavings were evaluated with GOS. Results: The study was done on 13 male (%81.3) and 3 female (%18.7) patients between the ages of 4-63. %90 of the sensitivity of PI was determined while there was no significant correlation between ICP and PI. There was a significant relation between GCS and GOS of the patients. Correlation between PI value and ICP was determined especially on the 5th day. Patients performed the surgery had higher GCS levels. 8 Conclusions: The intracranial pressure increase is one of the most important variables affecting prognosis on head injuries. TCD had significantly high-level sensitivity to show the risk for intubated patients at intensive care. TCD and ICP cooperation are the most important supporters of the treatment plan. With aggressive TCD and ICP monitorization, it helps sooner decision for surgery and decreases mortality and morbidity.