Mesleki-teknik lise öğrencilerinin disiplin sorunlarının toplumsal kökenlerine ilişkin bir çözümleme
An analysis on social origins of disciplinary problems of vocational-technical high school students
  1. Tez No: 608880
  2. Yazar: HAYRİYE YEŞİL AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNALİ TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, disiplin, disiplin sorunları, sosyo-ekonomik özellikler, education, discipline, disciplinary problems, socioeconomic characteristics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitimci ve öğrenci görüşlerine dayalı olarak, mesleki teknik liselerde yaşanan disiplin sorunlarını, öğrencilerin sosyo-ekonomik özellikleri temelinde ortaya koymaktır, açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda; mesleki-teknik liselerde yaşanan disiplin sorunları ve kaynakları nedir, öğrencilerin sosyo-ekonomik özellikleri nedir ve disiplin sorunlarının çözüm yolları nelerdir? şeklindeki sorulara yanıt aranmıştır. Araştırmada konunun derinlemesine anlaşılması amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Araştırma problemin amacına göre ve katılımcıların görüşlerine göre dayalı olarak her konuyla ilgili kodlamalar yapılmıştır ve elde edilen bu kodlamalardan alt temalara ulaşılmıştır. Oluşturulan temalara ilişkin katılımcıların görüşlerinden direkt alıntılar yapılmış ve konunun derinlemesine anlaşılabilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Mersin ilindeki iki mesleki teknik lisede görevli yönetici ve öğretmenler ile bu okullarda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan eğitimcilerden 5'i öğretmen, 3'ü yönetici ve 3'ü de rehber öğretmenidir. Katılımcı öğrencilerin ise 5'i kız 7'si ise erkek öğrencidir Araştırma bulgularına göre; disiplin sorunu yaşayan öğrencilerin özellikleri ile öğrencilerin disiplin sorunu yaşamasına etki eden faktörler birbirleriyle paralellik göstermektedir. Yapılan görüşmelerde tüm katılımcıların verdiği cevaplar da bu savı destekler niteliktedir. Araştırmaya katılan eğitimciler ve öğrenciler; parçalanmış aile, ekonomik ve eğitim seviyesinin düşük ve ailevi ilişkiler ve iletişimin zayıf olduğu ailelerin çocuklarının daha fazla disiplin sorunu yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Ayrıca akran etkisi, sigara ve madde kullanımı, devamsızlık ve okul terkinin de disiplin sorunlarını beraberinde getirdiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla öğrencilerin sosyo-ekonomik özellikleri disiplin sorunlarına neden olmaktadır. Elde edilen bulgular tartışılıp bu konu hakkında neler yapılabileceğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to explain the disciplinary problems experienced in vocational technical high schools by associating these problems with the socio-economic characteristics of the students based on the opinions of school administrators, teachers and students. In accordance with this purpose; researcher try to find answers to following questions; What are the disciplinary problems and sources experienced in vocational technical high schools, what are the socioeconomic characteristics of the students and what are the solutions to the disciplinary problems? Qualitative research method was used in order to understand the subject in depth. The data were obtained by semi-structured interview technique. The data obtained from the participants were analyzed by content analysis technique. According to the aim of the research problem and based on the opinions of the participants, each topic was coded and sub-themes were obtained from these encodings. Direct excerpts were made from the opinions of the participants regarding the themes created and it was provided to understand the subject in depth.The working group of the research consists of managers and teachers working in two vocational technical high schools in Mersin in the 2016-2017 academic year and students studying in these schools. 5 of the educators participating in the research are teachers, 3 are administrators and 3 are guidance counselors. 5 of the participating students are female and 7 of them are male students. According to the research findings; The characteristics of students who have disciplinary problems and the factors affecting students' disciplinary problems are in parallel with each other. The answers given by all participants in the interviews also support this argument. The educators and students who participated in the study stated that the children of families with broken families, low economic and educational level and poor family relations and communication had more disciplinary problems. In addition, peer effect, smoking and substance use, absenteeism and drop-out caused disciplinary problems. Therefore, the socio-economic characteristics of students cause disciplinary problems. The findings were discussed and suggestions were made about what can be done about this subject.