Türk müziğinde santur ve icra tekniklerine yönelik bir inceleme
Master's thesis a research on santur and performance techniques in Turkish music
- Tez No: 608888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TAHSİN SÜMBÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Santur, Türk Müziği, İcra Teknikleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmada, ülkemizde icrası git gide kaybolan santur çalgısının icra teknikleri ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve santur eğitiminde karşılaşılan sorunların saptanması amaçlanmıştır. Bu araştırma, betimsel bir araştırma olup, tarama yöntemi ile yapılan bir çalışmadır. Araştırmada verilerin değerlendirmesine yönelik anket tekniği kullanılmıştır. Santur çalgısında ileri düzey 10 (on) icracıdan veriler elde edilmiş ve lat problemlere yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. Bu doğrultuda; santur çalgısında standardizasyona gidilerek eğitim materyalleri oluşturulması ve mesleki müzik eğitimi ile icra kurumlarında yer alması, mandallı santur üretiminin artırılması ile icraya yönelik katkı sağlanması, Santur icrasında çoğunlukla trill, staccato ve tremolo teknikleri ile her iki elle oktav, arpej, tremolo, akor ve çarpma tekniklerinin kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the performance techniques and structural characteristics of the dulcimer instrument of which performance is gradually missing in our country and to establish the problems encountered in dulcimer education. This study is a descriptive study and it is a study done by screening method. The questionnaire technique was used to evaluate the data in the study. Data were obtained from 10 (ten) advanced performers of the dulcimer instrument and the results for the sub-problems were obtained. In this direction, it has been concluded that to create materials with the standardization of the dulcimer instrument and to take place in performance institutions with professional music education, increasing the production of ratched dulcimer and contributing to the performance is essential. It was observed that mostly trill, staccato, tremolo, octave with both hands, arpegio, chord and grace notes tecniques were used in santur performance. Keyworde: Dulcimer, Performance Techniques, Turkish Music.