Kur'ân-ı Kerîm örneğinde Arapça'da illetli fiiller ve i'lâl türleri
'İlletli' verbs and 'i'lâl' types in Arabic in Quran example
  1. Tez No: 608887
  2. Yazar: TUĞBA REÇBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KESKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sarf, İlletli fiiller, İllet harfleri, İ'lâl, Kalb, Nakil, Hazf, Sarf, İlletli”verbs, İllet”letters, İ'lâl, Kalb, Nakil, Hazf
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
“Kur'ân-ı Kerîm Örneğinde Arapça'da İlletli Fiiller ve İ'lâl Türleri”konusunu içeren bu araştırma giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Sarf ilminin temel konularından olan fiiller bahsinde yer alan, yapısında bulunan illet harfleri sebebiyle değişime uğrayan illetli fiillerin anlaşılmasında bazı güçlükler yaşanabilmektedir. İ'lâl başlığı altında incelenen bu değişiklikler belirli kurallar çerçevesinde meydana gelmektedir. Bu kuralların bilinmesi yapısında değişiklik bulunan illetli fiillerin anlaşılması açısından oldukça önemlidir. Giriş bölümünde araştırmanın önemi, yöntem ve kapsamına değinildikten sonra dilin önemi, sarf ilminin tanımı ve konularına dair bilgilere yer verildi. Birinci bölümde kelimenin kısımları hakkında bilgi verildikten sonra fiil türlerine değinildi. İkinci bölümde i'lâlin tanımı yapılarak kalb, nakil ve hazf olarak üç ana başlık altında incelenen i'lâl türleri Kur'ân-ı Kerîm'den örnekler verilerek incelendi. Üçüncü bölümde ise illetli fiillerin bâblara göre çekimlerine ve meydana gelen i'lâl türlerine değinildikten sonra her bâbda Kur'ân-ı Kerîm'de geçen illetli fiiller belirlenerek tablo halinde sunuldu. Sonuç bölümünde ise illetli fiillerle ilgili elde edilen verilerin değerlendirmesi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Including“”İlletli“ Verbs and ”İ'lâl“ types in Arabic in Quran Example”; this research consists of introduction, three main chapters and conclusion. Some difficulties may be experienced in understanding the“illetli”verbs which are changed due to“illet”letters in its structure and are mentioned in the verbs which are one of the basic subjects of morphology /“sarf”. Examined under the title“İ'lâl”, these changes take place within the framework of certain rules. Knowing these rules is very crucial in terms of understanding“illetli”verbs whose structure is changed. In the introduction, after mentioning the importance, method and scope of the research, the importance of language, definition and subjects of morphology /“sarf”were given. In the first chapter, after giving information about the parts of the word, verb types were mentioned. In the second chapter, by defining“İ'lâl”,“İ'lâl”types which were examined under three main headings as kalb (transformation), nakil (transplantation) and hazf (dropping) were studied by giving examples from the Qur'an. In the third chapter, after the inflections of“illetli”verbs according to the“bâb”and the types of verbs that occur were mentioned,“illetli”verbs in the Qur'an in each bâb were identified and presented in a table. In the conclusion, the data obtained about“illetli”verbs were evaluated.