Yaratıcı okuma etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerisi üzerindeki etkisi
The impact of middle school students creative reading activities on critical thinking skills
- Tez No: 609021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Creative Reading, Critical Thinking, Middle School Student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı yaratıcı okuma etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme becerisine etkisini tespit etmektir. Araştırmada problem durumu çerçevesinde alt problemlere, araştırmanın amacı ve önemine, sınırlılıklarına, varsayımına ve konuyla ilgili araştırmalara yer verilmiş; böylece tezin kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Araştırmada, 2017-2018 eğitim- öğretim yılı güz döneminde, 29 kişilik 1 deney grubu ve 30 kişilik 1 kontrol grubu seçkisiz atama yöntemi ile oluşturulmuştur. Deney grubundaki yaratıcı okuma etkinlikleri araştırmacı tarafından tasarlanmış ve icra edilmiştir. Yaratıcı okuma etkinlikleri haftada 3 ders saati olarak belirlenmiştir. Deneysel araştırma süreci 10 haftalık bir zaman dilimine yayılmıştır. Bu süreçte deney grubu öğrencilerine yaratıcı okuma etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubunda ise Türkçe Öğretim Programı ile belirlenen yıllık planın dışına çıkılmamıştır. Çalışmada araştırma verileri, nicel yöntemle elde edilmiştir. Çalışmada seçilen örneklem üzerinde“ön test-son test”kontrol gruplu deneysel desen uygulanmıştır. Nicel verilerin elde edilmesi için“Eleştirel Düşünme Ölçekleri (EDÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Türkçe Başarı Testleri (I, II)”kullanılmıştır. Veriler, SPSS 23 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda deney grubunun eleştirel düşünme becerisinde anlamlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Öte yandan başarı testlerinden elde edilen puanlar dikkate alındığında deney ve kontrol grubunun okuduğunu anlama düzeylerinde bir değişiklik olmadığı anlaşılmıştır. Bulgulardan hareketle yaratıcı okuma etkinliklerinin deney grubundaki öğrencilerinin eleştirel düşünme becerisini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the impact of creative reading activities on the critical thinking skills of middle school students. In the study, sub-problems, the purpose and importance of research, limitations, assumptions and related researches were included in the research; thus, the conceptual framework of the thesis was established.The research was conducted by 1 experimental group of 29 and 1 control group of 30 people in the fall semester of the 2017- 2018 academic year. Creative reading activities in the experimental group were designed and performed by the researcher. Creative reading activities are set at 3 lessons per week. The experimental research process spans a period of 10 weeks. In this process, creative reading activities were applied to the experimental group, while the control group did not go outside the annual plan determined by the Turkish Curriculum.The data of the study were collected using quantitative research techniques. Experimental and control group trial models were used to collect quantitative research data. In the study,“experimental”pattern with“experimental and control group”based on“pre-test-final test”was used. For this research, this researcher used the“Critical Thinking Scales (EDÖ) and Turkish Success Tests (I, II)”to develop data collection methodology.The data collected in the research were transferred to the computer and analyzed with the SPSS 23 program. As a result of the research, it was observed that there was a significant increase in the critical thinking ability of the experimental group. On the other hand, considering the scores obtained from the success tests, there was no significant difference in the reading comprehension levels of both groups. Based on the findings, it was concluded that creative reading activities positively affect the critical thinking skills of students in the experimental group.