Karaman hamamları koruma önerileri
Protection proposals for Karaman baths
- Tez No: 609136
- Danışmanlar: PROF. DR. İLTER BÜYÜKDIĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karaman, Hamam, Koruma, Restorasyon, Karaman, Hamam, Preservation, Restoration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Hamamlar, bedensel temizliği yerine getirmek için yapılmış önemli su yapılardır ve Antik Çağlardan bu yana hamamlar vazgeçilmez tesisler olmuşlardır. Türk Dilinin başkenti olan Karaman, İlk Çağlar, Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Dönemi olmak üzere altı devreye tanıklık etmiştir. Karaman, Karamanoğulları Beyliği döneminde beyliğe başkentlik yapmış, kent bu dönemde yapısal olarak gelişmiştir. Yüzyıllarca çeşitli medeniyetleri bünyesinde barındırdığından dolayı da tarihi eserler yönünden de büyük bir öneme sahiptir. Tarihi yapılar yapıldıkları dönemin yaşam biçimini yansıtırlar. Ancak günümüze ulaşan tarihi yapılar bakımsızlık, terk, kötü kullanım, yanlış onarım, işlev değişikliği gibi nedenlerle anlaşılabilirliği tehlikeye girmektedir. Kültürel mirasımız olan tarihi yapıların sürdürülebilirliği, daha ileri ki yıllara aktarılabilmesi yapıların bilinçli bir şekilde korunması ile mümkündür. Bu amaçtan yola çıkılarak, bu çalışmada XIV-XVI. yüzyıllardan günümüze varlıklarını koruyarak gelen ve yaşamlarını sürdürmeye çalışan Karaman hamamlarının; tarihi, kentteki konumu, mimarisi, yapısal özellikleri, yapıda meydana gelen değişiklikler, yıpranma nedenleri, bozulmaları, yanlış onarımlar ve günümüzdeki mevcut durumları tüm yönleriyle araştırılarak, alan çalışması dahilinde sorunları saptanarak incelenmiştir. Araştırmanın kapsamında yer alan beş tarihi Karaman hamamlarının korunmasına yönelik gerçekleştirilen uygulamalarda, uzun süreli doğal etkenler ile meydana gelen sorunların tespit edilmesi özgün veriler doğrultusun da öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hamams (Turkish Baths) are important water structures built for the physical cleaning of the people and they have become indispensable facilities since ancient times. Karaman, the capital city of Turkish Language, has witnessed six periods namely Early Ages, Seljuks, Karamanogullari, Ottoman Empire, and Republican Period. Karaman was the capital of Karamanogullari Principality, so the city developed structurally during this period. Since it has hosted various civilizations for centuries, it is very important in terms of historic buildings. Historic buildings reflect the lifestyle of the period in which they were built. However, the extant historic structures are under threat due to lack of maintenance, abandonment, misuse, incorrect repair, or change of the function. The sustainability of the historic buildings, which are our cultural heritage, their transfer to the next generations can only be achieved by preserving these buildings consciously. In this study, Karaman baths, which have been preserving their existence since 14th-16th centuries and trying to survive, have been investigated in all aspects and their problems, which have been determined during the field study, have been examined. Therefore, the history, location in the city, architecture, structural features, changes in the structure, causes of wear, deformations, improper repairs, and their current situation of these structures have been examined. This study aims to determine the problems that have occurred in the practices carried out for the preservation of the five historic baths in Karaman and to develop suggestions in line with the original data.