Acil servise başvuran, modifiye Atlanta kriterlerine göre hafif ve orta şiddette akut pankreatit hastalarında uzamış hastane yatışı prediktörlerinin belirlenmesi
Determination of prolonged hospitalization predictors in patients presented to emergency department with mild and moderate acute pancreatitis accordingthe to modified Atlanta criteria
- Tez No: 609135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İlk ve Acil Yardım, Gastroenterology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Modifiye Atlanta Kriterleri, Acil Servis, Acute Pancreatitis, Modified Atlanta Criteria, Emergency Department
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit (AP) acil servislerde sık karşılaşılan gastrointestinal tanılardan biridir, çoğunluğu hafif ve orta şiddette AP vakalarından oluşmaktadır. Bu araştırmanın amacı acil servise başvuran ve Modifiye Atlanta Kriterleri'ne göre hafif ve orta şiddette AP tanısı alan hastaların uzamış hastane yatışını öngören parametreleri belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada 2007 – 2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi acil servisinde, hafif ve orta şiddette AP tanısı alan 335 hasta geriye dönük olarak incelendi. Primer sonlanım ölçütü, bu hastalarda 8 gün ve üzerinde hastane yatışına etkisi olan faktörleri belirlemekti. Bu parametrelerin belirlenmesi için tüm verilere standart hipotez testleri uygulandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulunan değişkenler çok değişkenli lojistik regresyon modelinde incelendi. Bulgular: Analize dahil edilen 335 hastanın Modifiye Atlanta Kriterleri'ne göre, 224'ü (%66,9) hafif şiddette akut pankreatit olarak sınıflanırken, 111'i (%33,1) orta şiddette akut pankreatit olarak sınıflandı. Hastaların 198'inde (%59,1) bilier pankreatit tespit edilirken, 45 hastada (%13,4) ERCP sonrası pankreatit, 7 hastada (%2,1) alkole bağlı pankreatit geliştiği görüldü. Hastanede kısa yatış süresi (KYS) olan 165 hasta olup, uzun yatış süresi (UYS) olan 170 hasta vardı. Buna göre ileri yaş, ACEi/ARB kullanımı, diüretik kullanımı, acilde verilen total intravenöz sıvı miktarının fazla olması, artmış kreatin düzeyi ve biliyer patoloji varlığı uzun hastane yatışı ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analiz sonucuna göre diüretik kullanımının uzun hastane yatışının bağımsız prediktörü olduğu gösterildi (odds oranı: 2.81, %95 güven aralığı: 1.05-7.58, p=0.040). Sonuç: Hafif ve orta şiddetli akut pankreatitte uzamış yatış süresi prediktörlerinin araştırıldığı çalışmamızda, negatif sıvı balansının önemli bir göstergesi olan diüretik kullanımının yatış süresini artırdığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute pancreatitis (AP) is one of the most common gastrointestinal diagnoses in emergency departments, most of which are mild to moderate AP cases. The aim of this study was to determine the parameters predicting prolonged hospitalization in patients admitted to the emergency department and diagnosed with mild to moderate AP according to the Modified Atlanta Criteria. Materials and Methods: In this study, 335 patients diagnosed with mild to moderate AP in a university hospital emergency department between 2007 and 2017 were retrospectively analyzed. The primary outcome measure was to determine the factors that affect hospitalization for 8 days or more in these patients. In order to determine these parameters, standard hypothesis tests were applied to all data and the variables which were found to be statistically significant were examined in multivariate logistic regression model. Results: Of the 335 patients included in the analysis, 224 (66.9%) were classified as mild acute pancreatitis, and 111 (33.1%) were classified as moderate acute pancreatitis according to the Modified Atlanta Criteria. Biliary pancreatitis was detected in 198 (59.1%) patients, 45 patients (13.4%) developed pancreatitis after ERCP and 7 patients (2.1%) developed alcohol- induced pancreatitis. There were 165 patients with short hospitalization (CFS) and 170 patients with long hospitalization (NMS). Accordingly, advanced age, ACEi / ARB use, diuretic use, increased total amount of intravenous fluid given in emergency, increased creatine level and biliary pathology were found to be associated with long hospital stay. Multivariate analysis showed that diuretic use was an independent predictor of long hospitalization (odds ratio: 2.81, 95% confidence interval: 1.05-7.58, p = 0.040) Conclusion: In our study, we investigated the predictors of prolonged hospital stay in mild and moderate acute pancreatitis. Diuretic usage, which is an important indicator of negative fluid balance, increased the duration of hospitalization.