P300 tabanlı bir beyin-bilgisayar arayüzü için sanal klavye tasarımı
Virtual keyboard design for a P300 based brain-computer interface
- Tez No: 609141
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN MURAT ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Beyin Bilgisayar Arayüzü, Elektroensefalografi, Beyin Dalgaları, P300, Blink Talk, Brain Computer Interface, Electroencephalography, Brain Waves, P300, Blink Talk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Beyin Bilgisayar Arayüzü, beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitelerin nöronlar aracılığıyla taşınması ve kullanılmasını sağlayan bir iletişim sistemidir. Tezimizde; Beyin Bilgisayar Arayüzünde Türkçe ve yabancı karakterler kullanılan P300 heceletici sistemi araştırılmıştır. P300 heceleticisi, Elektroensefalogram (EEG) aracılığıyla beyin bilgisayar arayüzü sistemi olarak kullanılmıştır. P300 heceleticimizde, tek bir sütun üzerinde rakamlar üzerinde yanıp sönen aynı sıralı tekrarlarla, yazmak istediğimiz karakterin bulunduğu satırlara, yanıp sönen aynı sıralı tekrarlarla tasarladığımız, sanal klavye üzerinde göz hareketleriyle karakter seçmemizi sağlayan sanal bir klavyedir. Aynı sütun ve satır üzerinde sıralı tekrarlarla ardı ardına seçilen anlamlı karakterlerin ekrana yazdırılması ve ekranda sesli olarak okunması sağlanmıştır. Tezimizde amaçladığımız, Türkçe ve yabancı karakterlerle P300 sistemi oluşturarak çalışan göz ve bazı kaslardan elde edilen veriler ve sanal klavyemizle P300 sistemine katkı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Brain Computer Interface is a communication system that enables the transmission and use of electrical activities in the brain through neurons. In our thesis, the P300 speller system using Turkish and foreign characters in the Brain Computer Interface was investigated. The P300 speller is used as a brain computer interface system via the Electroencephalogram (EEG). Our P300 is a virtual keyboard that allows us to select characters with eye movements on the virtual keyboard, designed with the same sequential repetitions flashing over the numbers on a single column, the lines with the same sequence of flashes, the same sequential repetitions. On the same column and row, sequential repetitions of meaningful characters selected one after the other are printed on the screen and read out aloud on the screen. The aim of our thesis is to create a P300 system with Turkish and foreign characters and to contribute to the P300 system with the data obtained from working eyes and some muscles and with our virtual keyboard.