Karayollarında kullanılan farklı tür geogridler için,kullanılacak dolgu miktarının araştırılması
Specifications of geosentetic products and usage areas, detailed investigation of geogrides.
  1. Tez No: 609316
  2. Yazar: SERHAT AYDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geosentetik, geogrid, yol dolgusu, Geosynthetic, geogrid, road fill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geosentetiler, polimer hammaddelerden farklı üretim yöntemleri kullanılarak elde edilen, son yıllarda piyasada kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaşan ürünlerdir. Farklı fonksiyon, mekanik ve fiziksel özelliklere sahip geosentetik çeşitleri bulunmaktadır. Bunların seçiminde, kullanılacak amaç, kullanılacakları alanların özelikleri, istenilen dayanım, fiziksel ve mekanik özellikler, ürünün fonksiyonları iyi araştırılmalıdır. Geosentetiklerin piyasada birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlar, demiryolu, karayolu ve havaalanı inşaatları, şev stabilitesi, katı atık depolama alanları, altyapı tesisleri, tüneller ve barajlardır. Bu alanlarda bir geosentetik ürün kullanıldığı gibi birden çok üründe birlikte kullanılabilir. Aynı zamanda bir ürün temel işlevinden dolayı kullanılmasının yanında yardımcı fonksiyonundan da faydalanılabilir. Bu çalışmada geosentetik ürünlerden olan geogrdlerin karayollarında kullanımı ele alınmıştır. Bu ürünlerin karayollarında kullanımının sağladığı avantajlar irdelenerek bu avantajlardan dolgu yüksekliği üzerine etkisi detaylandırılmıştır. Bu konuda önceki yapılmış çalışmalardan, araştırmacı giroud ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve kaplamasız yollar için dolgu miktarı veren denklem matlab programı yardımı ile terrafix firmasına ait geogridler için kullanılarak drenajsız kayma mukavemeti-gerekli agrega kalınlığı grafikleri oluşturulmuştur. Sonuç olarak, gerekli agrega kalınlığında geogridsiz duruma oranla önemli derecede düşüş olduğu gözlemlenmiş ve asıl amaç olan geogrid çeşitleri için gerekli agrega kalınlığı grafikleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Geosynthetics are products obtained from polymer raw materials by using different production methods, which are rapidly becoming widespread in the market in recent years. There are different kinds of geosynthetics with different functional, mechanical and physical properties. In selecting these, the purpose to be used, the properties of the areas to be used, the desired strength, physical and mechanical properties, the functions of the product should be investigated well. Geosynthetics have many uses in the market. These include railway, road and airport constructions, slope stability, solid waste storage areas, infrastructure facilities, tunnels and dams. In these areas, a geosynthetic product can be used as well as multiple products together. At the same time, a product can be used due to its basic function as well as its auxiliary function. In this study, the use of geogrid, which is one of the geosynthetic products, on highways is discussed. The advantages of using these products on highways are examined and the effect of these advantages on fill height is detailed. From the previous studies on this subject, the undrained shear strength-required aggregate thickness graphs were created by using the equation matlab which was developed by the researcher giroud et al. As a result, it was observed that the required aggregate thickness decreased significantly compared to the geogrid-free state and the aggregate thickness graphs were formed for the main purpose geogrid varieties.