Temel altında uygulanan geogridin oturma miktarına etkisinin incelenmesi
Numerical investigation of settlement under geogrid reinforced soil foundations
- Tez No: 609317
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatılı Zemin, Geogrid, Oturma Miktarı, PLAXIS, Reinforced Soil, Geogrid, Seating Quantity, PLAXIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Taşıma kapasitesinin düşük olduğu zeminler üzerine inşa edilen yapıların tasarımlarında ve uygulama aşamalarında oldukça büyük problemler yaşanmaktadır. Zayıf zeminler üzerine yapılan uygulamalarda farklı oturmalar, aşırı oturmalar veya göçmeler yaşanabilmektedir. Bu problemlerin çözüm yöntemlerinin uygulanması kimi zaman zor kimi zaman ise pahalı olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı uygulaması daha uygun ve ucuz olan geosentetik donatılı zemin uygulamaları günümüzde daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Bu çözümler daha hızlı, ucuz ve uzun ömürlü olmaktadır. Bu çalışma alanı kil zeminlerin geogrid donatı ile güçlendirilmesi sonucunda zeminde oluşan oturma miktarlarının nasıl değişeceği, plaxis bilgisayar programıyla modellenerek araştırılmıştır. Sayısal analizlerde; ilk donatı derinliği, kullanılan donatı sayısı ve donatının temel taşma mesafesi gibi değişkenlerin diğer parametreler sabit iken oturma miktarına etkisi araştırılmıştır. Sayısal analizlerin sonuçları grafikler halinde gösterilmiştir. Elde ettiğim verilere göre ilk seride, her geogrid sırası eklendiğinde oturma miktarı azalmaya devam etmiştir. Dördüncü sıra geogrid konulduğunda oturma 2.4 cm azalmıştır. İkinci seride, ilk geogrid sırası derinliğine göre yapılan analiz sonucunda, ilk donatı derinliği arttırıldıkça oturma miktarı azalmaya devam etmiştir. Üçüncü seride, kenar taşma mesafesine göre yapılan analiz sonucunda kenar taşma olmadığı duruma göre, kenar taşımı 150 cm yapıldığında oturma miktarı 0.7 cm azalmıştır.
Özet (Çeviri)
There are huge problems in the design and application stages of the buildings built on low-carrying ground. Different settlements, over settlements or collapses may occur in applications on weak soils. The solution methods of these problems are sometimes difficult and sometimes expensive. Because of these reasons, geosynthetically equipped seminar applications, which are more convenient and inexpensive to apply, are now being used more frequently. These solutions are faster, cheaper and durable. This study area was investigated by modeling with plaxis computer program to determine the amount of seating on the ground as a result of strengthening of clay soils with geogrid reinforcement. In numerical analysis; The effects of variables such as depth of the first reinforcement, number of reinforcement used and the basic overflow of the reinforcement on the amount of seating while other parameters were fixed were investigated. The results of numerical analyzes are shown in graphs. According to the data I obtained, in the first series, the amount of seating continued to decrease when each geogrid row was added. Sitting decreased by 2.4 cm when the fourth row geogrid was placed. In the second series, as a result of the analysis made according to the depth of the first geogrid row, the seating amount continued to decrease as the depth of the first reinforcement was increased. In the third series, as a result of the analysis made according to the edge overflow distance, the amount of seating decreased by 0.7 cm when the edge transportation was made 150 cm.