Sayısal görüntüleme sistemleri ile tekstil kumaşlarının renginin ölçülebilirliği
Measurement of textile fabrics with digital imaging systems
  1. Tez No: 609405
  2. Yazar: NEZİHA OKANDAN SUSAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Renk Ölçümü, Spektrofotometre, Hiperspektral Görüntüleme Sistemi, Textile, Color Measurement, Spectrophotometer, Hyperspectral Imaging System
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde önemli kalite parametrelerinden biri de renktir. Renk, tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan kolorimetre ve spektrofotometre cihazları ile ölçülmektedir. Ancak bu cihazlar geniş ve homojen renklerin ölçümünde kullanıldıklarında faydalı olmakta, ölçüm alanından daha küçük numunelerin yada birden fazla renk taşıyan numunelerin renklerinin ölçümünde sorunlarla karşılaşılmaktadır. Son yıllarda multispektral ve hiperspektral görüntüleme cihazları geliştirilmiş ve daha uygun fiyatlarla piyasa sürülmeye başlanmıştır. Bu cihazlar uzamsal çözünürlüklerine bağlı olarak, herbir piksel konumundan numunenin spektral reflektansını ölçebilmektedir. Bu tez kapsamında hiperspektral görüntüleme cihazlarının renk ölçümlerinde ne ölçüde spektrofotometreler yerine kullanabileceğini araştırmak üzere farklı renk gruplarından piyasada satılmakta olan kumaşlar alınarak gruplandırılmış ve spektrofotmetre ile alınan ölçüm sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important quality parameters in textile and apparel industry is color. Color is measured by colorimeter and spectrophotometer devices commonly used in the textile industry. However, these devices are useful when measuring large and homogeneous colors, with problems in measuring the color of samples smaller than the measuring area or samples carrying more than one color. In recent years, multispectral and hyperspectral imaging devices have been developed and marketed at more affordable prices. These devices can measure the spectral reflectance of the sample from each pixel location, depending on their spatial resolution. Within the scope of this thesis, in order to investigate the extent to which hyperspectral imaging devices can be used instead of spectrophotometers in color measurements, fabrics sold from different color groups are marketed and grouped and compared with color measurement results obtained with spectrophotmeter.