Süleymaniye Kütüphanesi yazma bağışlar 1380 numaralı mecmua'da Burhâneddîn-i Belhî'ye ait mesnevi ve kasideler (İnceleme, transkripsiyon ve çeviri)
Mathnawi and eulogies of Burhaneddin of Belh in a miscellany with number 1380 in Suleymaniye Library (Textual analysis, transcription and translation)
- Tez No: 609459
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Burhâneddîn-i Belhî, mecmua, mesnevi, kaside, Buhnâneddîn-i Balhî, miscellany, mathnawi, euology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, Muhammed Burhâneddîn-i Belhî'nin (1849-1930) hayatı, eserleri ve Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar 1380 numaralı mecmuada bulunan mesnevi ve kasidelerinin transkripsiyon, çeviri ve incelemesinden oluşmaktadır. Belhî, Osmanlı'nın son yüzyılında yaşamış ve devrinin önde gelen şairleri arasında yer almıştır. Hayatı boyunca yalnızca şiirle meşgul olan Belhî, geçimini de şiir yazarak temin etmiştir. Şiiri ruhun gıdası sayan şair, bulunduğu her meclisi şiirleriyle şenlendirmiştir. Sokakta karşılaştığı dostlarına hâl hatır sormak yerine şiir okuması sebebiyle“şâir-i seyyâr”lakabıyla anılmıştır. Belhî'nin inceleme ve metin çalışmasını yaptığımız söz konusu mecmuası, daha önce bir bütün olarak çalışılmamış, ancak bir kısmı Türkçe divanının incelendiği bir yayında yer almıştır. Bu çalışmada, şairin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri ile mecmua içerisinde yer alan ve daha evvel herhangi bir akademik çalışmaya konu edilmemiş olan Farsça ve Türkçe mesnevi ve kasidelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of Muhammad Burhaneddin-i Belhî's (1849-1930) life, works and the transcription, translation and analysis of the mathnawi and euologies registered in the miscellany 1380 in Süleymaniye Library, Donated Manuscripts Section. Belhî lived in the last century of the Ottoman Empire and was one of the leading poets of his time. Belhî, who was only engaged in poetry throughout his life, made his living by writing poems. The poet, who considers poetry as the food of the soul, has enlivened every meeting with poems. When he came across with his friends on the street, he salute them saying poems instead of salutation words, and because of that reason he is known as 'traveller poet'. The aforementioned miscellany of Belhî which we have been studying and analyzing has not been studied as a whole, but a part of it has been published in a publication in which the Turkish Divan is examined. In this study, the poet 's life, literary personality and works, as well as Persian and Turkish mathnawi and euology, which have not been subject to any academic studies before, are included.