Gençlerde uyku hijyeninin yaşam kalitesine etkisi
The effect of sleep hygiene to life quality for youth
- Tez No: 609471
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN, PROF. DR. REHAT FAİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Hijyeni, Yaşam Kalitesi, Genç, Sleep, Sleep Hygiene, Quality of Life, Youth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma gençlerde uyku hijyeninin yaşam kalitesine etkisini saptamak amacıyla ölçek uygulanarak yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı yaşam kalitesinin uyku hijyenine etkisinin varlığı ya da yokluğunu belirlemek amacıyla literatür taraması yaparak, gençlere anket uygulanarak ve sonuçları SPSS programında değerlendirerek sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul ve Çanakkale il merkezinde bulunan 14-18 yaş arasında bulunan lise öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğünü 14- 18 yaş aralığında değişen 345 genç oluşturmaktadır. Bu yaş gruplarına Dünya Sağlık Örgütü yaşam kalitesi ölçeği Kısa Formu WHOQOL-BREF(modifiye edilmiş) ve Uyku Hijyeni ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Anket uygulamasının yapıldığı okullar Meslek Lisesi ve Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşmakta ve şehir merkezinde bulunmaktadır. Öğrencilerin ikamet durumlarını da şehir merkezleri ve şehir merkezine yakın diğer ilçelerde bulunan öğrenciler oluşmaktadır. Yaş ortalaması 16,23 ( 14-18). Araştırmaya katılan gençlerin %47,2 (163) kişi erkek , %52,8 i (182) kişi kadından oluşmaktadır. Yaş ile uyku hijyeni arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Cinsiyete göre de uyku hijyeni arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Yaşam kalitesi açısından da ele alındığında yaş ve cinsiyetin yaşam kalitesi üzerinde kayda değer bir etki göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Gençlerde uyku hijyeni ve yaşam kalitesinin yaş ve cinsiyet ile bir ilişkisi bulunmamıştır. Yaşam kalitesi ve uyku hijyeni arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to specify the effect of sleep hygiene to life quality. The aim of research was to determine it through literature search, field work and by analyzing data with SPSS statistic program. Universe of this research was high school students who was 14-18 years old in province of İstanbul and Çanakkale. Sample size consisted of 345 young people. Scales of WHOQOL-BREF (modified), which is World Health Organization Quality of Life Scale and Sleep Hygiene were used so as to measure variables that were determined for this research. Survey was done in Anatolian and Vocational High Schools that were located in the city centers. Residency of students were in and around of the city centers. The mean of participants was 16,23. While %47,2 (163 people) of participants was male, %52,78 (182 people) was female. There was no significant relation between age and both sleep hygiene and gender. When considered life quality, it was observed that there was no any relation with both age and gender. The relation between sleep hygiene and quality of life in context of age and gender was not found. However, there was a significant relation between quality of life and sleep hygiene.