Hypericum perforatum'un zedelenmiş sinirde oksidatif stres üzerine etkileri
The effects of hypericum perforatum on oxidative stress in nerve injury
- Tez No: 609497
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hypericum perforatum L, siyatik sinir, doku hasarı, oksidatif stres, antioksidan savunma sistemi, Hypericum perforatum L, sciatic nerve, tissue damage, oxidative stress, antioxidant defense system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Siyatik sinir yaralanmalarının sonuçları insanlığın henüz kontrol altına alamadığı büyük bir sorundur. Son yıllarda yapılan deneysel çalışmalarda serbest oksijen radikallerinin siyatik sinirdeki zararlı etkileri daha iyi anlaşılmış olup bu radikallerin ortamdan uzaklaştırılmasını sağlayan serbest radikal temizleyicileri ve antioksidan maddelerin tedavide olumlu etkileri deneysel olarak gösterilmiştir. Hypericum perforatum L. ülkemizde yetişen ve antioksidan özelliklere sahip bir bitkidir. Çalışmamızda sinir hasarı ile oluşturulmuş oksidatif strese karşı Hypericum perforatum L. bitki ekstratının olası koruyucu etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada, 42 adet sıçan 6 farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar, Grup I (Sham grubu), Grup II (Sinir Hasarı Oluşturulmuş Grup), Grup III (Sinir hasarı oluşturulmamış, düşük doz Hypericum perforatum L. ekstratı), Grup IV (Sinir hasarı oluşturulmamış, yüksek doz Hypericum perforatum L. ekstratı), Grup V (Sinir hasarı oluşturulmuş, düşük doz Hypericum perforatum L. ekstratı), Grup VI (Sinir hasarı oluşturulmuş, yüksek doz Hypericum perforatum L. ekstratı) dır. Deney protokolü sonucunda deney hayvanları sakrifiye edilerek siyatik sinir dokusu izole edilmiştir. İzole edilen bu dokularda malondialdehit (MDA) düzeyleri ve süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri incelenmiştir. MDA seviyesi incelendiğinde Grup I'e kıyasla Grup II 'de MDA seviyesi artarken, Grup III ve Grup IV de MDA seviyesi istatistiksel olarak azalmıştır. Grup II ile Grup V ve Grup VI karşılaştırıldığında MDA seviyesinin azaldığı bununda istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. KAT, SOD, GSH-Px enzim aktiveteleri sinir hasarı oluşturulmasından sonra azalmıştır. Sinir hasarı oluşturulduktan sonra, Hypericum perforatum L. ekstratı tedavisi uygulanan gruplarda KAT ve SOD aktiveteleri artmış olup bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak deneysel olarak oluşturulmuş sinir hasarının oksidatif stresi arttırdığı ve antioksidan enzim seviyelerinde düşüşe sebep olduğu Hypericum perforatum L. ektstratı uygulamasının ise oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan enzim seviyelerini arttırdığı saptanmıştır. Bundan dolayı sinir hasarına sahip olan hastalarda tedavi amaçlı Hypericum perforatum L. ekstratının kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The results of sciatic nerve injuries are a major problem that humanity has yet to control. The harmful effects of free oxygen radicals on sciatic nerve were better understood in experimental studies in recent years and positive effects of free radical scavengers and antioxidants on treatment were shown experimentally. Hypericum perforatum L. is a plant that grows in our country and has antioxidant properties. In our study, the possible protective effects of Hypericum perforatum L. plant extract against oxidative stress induced by nerve damage were investigated. In this study, 42 rats were divided into 6 different groups. These groups are Group I (Sham group), Group II (Nerve Injury), Group III (Low Dose Hypericum Perforatum L. extract), Group IV (High Dose Hypericum Perforatum L. extract), Group V (Nerve injury, Low Dose Hypericum Perforatum L. extract) Group VI (Nerve injury, high dose Hypericum Perforatum L. extract). At the end of the experimental protocol, the experimental animals were sacrificed and the sciatic nerve tissue was isolated. Malondialdehyde (MDA) levels and superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activities were investigated in these isolated tissues. When MDA level was examined, MDA level was increased in Group II compared to Group I and MDA level was decreased statistically in Group III and Group IV. When compared between Group II and Group V and Group VI, it was found that MDA level decreased. CAT, SOD, GSH-Px activities decreased after nerve injury was induced. After nerve injury, CAT and SOD activities were increased statistically significant in the groups treated with Hypericum perforatum L. extract. As a result, it was determined that the experimentally induced nerve injury increased oxidative stress and decreased the antioxidant enzyme levels. Hypericum perforatum L. extract was decreased the oxidative stress and increased antioxidant enzyme levels. Therefore, it is thought that Hypericum perforatum L. extract can be used for treatment in patients with nerve damage.