Spor kulübü yöneticilerinin toplam kalite yönetimi ilkelerine bakış açılarının incelenmesi (Muğla ili örneği)
Investigation of the perspective of sports clup manegers to total quality management principles (Sample of Mugla province)
  1. Tez No: 609501
  2. Yazar: ALPER BAHÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ZORBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Spor Hizmetleri, Spor Yönetimi, Spor İşletmeler, Total Quality Management, Sports Services, Sports Management, Sports Enterprises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kalite yönetimi kavramı küreselleşme ve artan rekabet ile birlikte önem kazanmaya başlamıştır. Sürdürülebilirlik anlayışı ile hareket eden kurum, kuruluş ve yöneticiler için toplam kalite yönetimi kavramı; sürekli gelişmeyi amaçlayan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyan çağdaş bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Hizmet sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan toplam kalite yaklaşımı, hizmet sektörünün bir parçası olan spor hizmetlerinde de kullanılmaktadır. Spor hizmetlerinde kaliteyi arttırmak, müşteri tatmini sağlamak ve talebi karşılamak için kullanılan güncel bir sistem haline gelmiştir. Spor sektöründeki gelişmelere bağlı olarak kaliteli hizmeti etkileyen faktörler hususunda spor yöneticilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu bağlamda spor yöneticilerinin tutumları oldukça önemlidir. Bu çalışmada spor kulübü yöneticilerinin toplam kalite yönetimi ilkelerine bakış açılarının eğilimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Muğla ilinde faaliyet gösteren spor işletmelerinin ve Muğla Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile İlçe Teşkilatlarında görevli spor yöneticileri oluşturmaktadır (N=402). Çalışmada veriler spor yöneticilerinin toplam kalite yönetimine bakış açıları, müşteri memnuniyeti, toplam kalite yönetiminin uygulanma güçlüğü ve uygulanabilirliği ölçeklerini kapsayan bir anket yardımı ile toplanmış ve verilerin geçerlilik güvenilirlikleri test edilmiştir. Veriler ANOVA, Bağımsız t-test ve Kruskall Wallis testleriyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre spor kulübü yöneticilerinin toplam kalite yönetiminin uygulama güçlüğü ve uygulanabilirliği ile yaşları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda spor kulübü yöneticilerinin toplam kalite yönetimine bakış açıları, müşteri memnuniyeti, uygulama güçlüğü ve uygulanabilirliği ile öğrenim durumu ile arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan spor kulübü yöneticilerinin toplam kalite yönetiminin uygulanabilirliği ile faaliyet gösterdikleri alan arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışma sonunda araştırmanın kısıtlarına değinilmiş ve gelecekte bu konuda yazılacak araştırmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of quality management has started to gain importance together with globalization and increasing competition. Total quality management concept for institutions, organizations and executives acting with sustainability approach; It has emerged as a contemporary approach aiming at continuous improvement and bringing customer satisfaction to the highest level. The Total Quality Approach, which is widely used in the service sector, is also used in sports services that are part of the service sector. It has become an up-to-date system to increase quality in sports services, to ensure customer satisfaction and to meet demand. Sports managers have a great responsibility for the factors affecting the quality service due to the developments in the sports sector. In this context, the attitudes of sports managers are very important. In this study, it is aimed to determine the tendencies of sports club managers to the principles of Total Quality Management. The sample of the study is composed of sports enterprises in Muğla province and sports managers working in Provincial Directorate of Youth and Sport and in Country Organizations (N=402). In this study, data were collected with the help of a survey covering scales of the total quality management perspective of the sport managers, customer satisfaction, the difficulty of applying the total quality management and the applicability also validity and reliability of the data was tested. The data were analyzed by ANOVA, Independent t-test and Kruskall Wallis tests. According to the findings of the research, it was found that there was a positive correlation between the age and the applicability of Total Quality Management. At the same time, it was determined that there was a positive relationship between the points of view of the sports club managers on Total Quality Management, customer satisfaction, application difficulty and applicability with education level. On the other hand, there was a positive correlation between the applicability of total quality management and the area where they operate. At the end of the study, the constraints of the research are mentioned and suggestions about the researches on this subject are presented in the future.