Egzersize uyum derecelendirme ölçeği'nin Türkçe'ye adaptasyonu, geçerlik ve güvenirliği
Turkish adaptation, validity and reliability of exercise adherence rating scale
  1. Tez No: 609500
  2. Yazar: EMİNE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, Uyum, Ev egzersiz programı, Chronic low back pain, Adherence, Home exercise program
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrısı olan hastalarda Egzersize Uyum Derecelendirme Ölçeği'nin (EUDÖ) Türkçe'ye adaptasyonunu yapmak, geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesine kronik bel ağrısı şikayeti nedeniyle tedavi için yönlendirilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 80 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar 10 seans standart fizyoterapi programı ile tedavi edildi ve bireyselleştirilmiş ev programı verilerek taburcu edildi. Tüm bireylere tedavi öncesi, taburculuk sırasında ve taburculuk sonrası 3 hafta içinde kontrol değerlendirmesinde KF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (KF-36), Oswestry Özürlülük İndeksi (OÖİ) ve Görsel Ağrı Skalası (GAS) uygulandı. EUDÖ sadece kontrol değerlendirmesinde ve 1 hafta sonra test tekrar test analizi amacıyla uygulandı. Güvenirlik için, iç tutarlılık Cronbach Alfa değeriyle ve test tekrar test güvenirliği ise Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ICC) ile analiz edildi. Ölçeğin yapı geçerliği için, EUDÖ'nin toplam skoru, KF-36, OÖİ ve GAS toplam skorları ile Spearman korelasyon analizi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 51,20 ± 13,85 yıl (20-70 yıl) ve 54' ü kadın (% 67,5 ) ve 26'sı erkek (% 32,5) idi. EUDÖ'nin Cronbach Alfa () değeri 0,868 olarak bulundu. Bu değer ölçeğin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu gösterdi. EUDÖ'nin test tekrar test analiz maddelerin ICC değerleri 0,650 ile 0,924 arasında bulundu. Ters tekrar test yanıtları orta-yüksek derecede güvenilirlik gösterdi. EUDÖ skoru ile KF-36, OÖİ ve GAS skorları arasında yapılan korelasyon analizleri benzemez yapı geçerliliğini gösterirken (p>0.05) benzer yapı geçerliliği gösterilemedi ( p>0.05 ). Sonuç: Kronik bel ağrısı olan hastalarda EUDÖ'nin Türkçe versiyonu güvenilirdir, ancak bu çalışmada geçerliliği gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish adaptation, validity and reliability of Exercise Adherence Rating Scale Purpose: The aim of the study was to investigate the Turkish adaptation, validity and reliability of Exercise Adherence Rating Scale (EARS) in patients with chronic low back pain Methods: This study was conducted on 80 patients with chronic low back pain complaint who were referred to Muğla Sıtkı Koçman University Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation and meet the inclusion criteria. Patients were treated with a standard physiotherapy program for 10 seasons and discharged with a personalized home exercise program. SF-36 Quality of Life Questionnaire (SF-36), Oswestry Disability Index (ODI) and Visual Analog Scale (VAS) were applied to all participants at the beginning of treatment, at discharge and at the control visit 3 weeks within discharge. EARS was applied only at the control visit and 1 week later for retest analyses. Internal consistency was analyzed with Cronbach's Alpha value and test-retest reliability was analyzed with Intraclass Correlation Coefficient. Spearman correlation analysis between EARS score and of SF-36, ODI and VAS scores was compared to analyze the construct validity of EARS. Results: The mean age of the patients in our study was 51,20 ± 13,85 years (20-70 years). There were 54 female (67,5%) and 26 males (32,5%). Cronbach's Alpha value of EARS was 0,868. This value showed that the scale had high internal consistency. ICC values for each item varied between 0,650 and 0,924, showed high test retest reliability. Although correlation analyses between EARS score and GAS, ODI and KF- 36 scores revealed divergent validity (p>0,05), convergent validity couldn't be demonstrated (p>0,05). Conclusions: The Turkish version of EARS is reliable in patients with chronic low back pain but validity couldn't be demonstrated in this study.