Depresyon oluşturulan erkek sıçanlarda arı ekmeğinin (perga) davranış ve kognitif fonsiyonlar üzerine etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of the bee bread (perga) on the behaviour and cognitive functions in depressed male rats
  1. Tez No: 609592
  2. Yazar: TÜRKAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Depression model, bee bread, behavior, spatial learning, memory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son yıllarda arı ürünleriyle gerçekleştirilen çalışmalarda arı ürünlerinin Santral Sinir Sistemi (SSS)'ni etkileyerek nörodejeneratif hastalıklar üzerinde iyileştirici etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, zorunlu yüzme testi ile depresyon modeli oluşturulan erkek sıçanlarda, güçlü antioksidan özelliği bilinen arı ekmeğinin (perga) davranış ve kognitif fonksiyonlar üzerinde muhtemel iyleştirici etkisini araştırmaktır. Çalışmada, Wistar Albino cinsi 40 adet erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar; kontrol (n=10), depresyon (n=10), perga (n=10) ve depresyon + perga (n=10) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol ve depresyon grubu sıçanlara distile su, perga ve depresyon + perga grubu sıçanlara arı ekmeği (perga) 15 gün süresince her gün günde bir kez gavaj olarak (250mg/kg dozda) verilip davranış testleri uygulandı. Daha sonra alınan kan örneklerinden seratonin ve dopamin düzeyleri ve kan glikoz tayinleri yapıldı. Çalışmanın sonunda; depresyon grubunda lokomotor aktivite, keşif, ağrı eşiği, serum dopamin ve seratonin düzeyleri kontrol grubuna göre azaldı, depresyon + perga grubunda ise depresyon grubuna göre arttı. Morris su labirent testinde depresyon grubu hedef kadranda kontrol grubuna göre daha az zaman geçirirken, perga grubu daha fazla zaman geçirdiği belirlendi (p0,05). Sonuç olarak arı ekmeği (perga) uygulanan doz ve sürede, depresyonda azalan kognitif fonksiyonlar ve davranışlar üzerine olumlu etkisi olduğu, haz alma davranışını ve ağrı eşiğini yükselttiği, öğrenme ve bellek kapasitesini arttırdığı sonucuna varıldı. Anahtar Kelime: Depresyon modeli, arı ekmeği (perga), davranış, uzamsal öğrenme, bellek.
Özet (Çeviri)
Recent studies on bee products have found that bee products affect the Central Nervous System (CNS) and have curative effects on neurodegenerative diseases. In this study, we aim to explore the possible curative effects of bee bread (perga) which is known for its strong antioxidant property on behaviors and cognitive functions of male rats, for which a depression model was developed via forced swimming test. In the study, 40 male rats of Wistar Albino species were used. The rats were separated into four groups as control (n=10), depression (n=10), perga (n=10) and depression + perga (n=10). The control and depression group rats were given distilled water, whereas the perga and depression + perga group rats were givenbee bread as gavage (at 250mg/kg dose) once a day throughout 15 days and behavior tests were applied to them. Then their seratonin and dopamine levels and blood glucose levels were analyzed via blood samples received. As a result of the study; it was determined that there was a decrease in the locomotor activity, exploration, pain threshold, serum dopamine and seratonin levels of the depression group compared to the control group and an increase in the depression + perga group compared to the depression group. In the Morris water maze test, it was determined that while the depression group spent less time in the target quadrant than the control group, the perga group spent more time (p0,05). As a consequence, it was agreed that the dose and duration of the bee bread (perga) applied had a positive effect on decreasing cognitive functions and behaviors in depression, increased the behavior of taking pleasure and the pain threshold and also enhanced learning and memory capacity.