Aydın Vilayeti Maarif Müdürü Emrullah Efendi'nin yolsuzluk iddiasıyla yargılanması(1893-1908)
The Judgement Of Minister Of Education, Emrullah Effendi, Upon The Corruption Claim (1893-1908)
- Tez No: 609644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH SAFA GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Emrullah Efendi, Mustafa Şükrü, Tevfik Nevzad, Aydın, Soma, maarif nazırı, Aydın vilayeti maarif müdürü, Fransa, Cenevre, İsviçre, maarif sandığı, kaçış, firar, yargı, hâkim, mahkeme, sirkat, ihtilas, senet, Emrullah Effendi, Tevfik Nevzad, Aydın, Soma, France, Switzerland, Geneve, minister of education, manager of national education, national education budget, escape, judgement, justice, court, stealing, peculation, bill
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Maarife yaptığı hizmetlerle II. Meşrutiyet devrine damgasını vurmuş bir Maarif Nazırı (1910-1912) olan Emrullah Efendi, maarif nazırlığı ile görevlendirilmeden evvel sırasıyla Yanya, Selanik, Haleb ve Aydın Maarif Müdürlükleri vazifelerini üstlenmiştir. Bu çalışmada ise, Şûrâ-yı Devlet mahkeme evrakı üzerinden onun Aydın Vilayeti Maarif Müdürü (1892-1893) olduğu döneme tesadüf eden yargılanma süreci ele alınmıştır. Emrullah Efendi‟nin Aydın Maarif Müdürü iken maarif sandığından para alarak Gazeteci Tevfik Nevzad ve Avukat Güzel Hasan ile Avrupa‟ya kaçtığı yönünde literatürde yer alan iddialar bu araştırmanın temel problematiğini teşkil etmektedir. Bu olayda dahli olan bir çok kişi mahkeme tarafından Emrullah Efendi‟ye yapıldığı gibi sıkı bir sorgudan geçirilmiş, suçlular ve bu kişilerin hangi gerekçelerle suçlandıkları tesbit edilmeye çalışılmıştır. Bu kişilerin en önde gelenlerinin ifadeleri dinlendikten sonra savunmalarının kayda geçirildiği görülmüştür. Maarif Müdürü Emrullah Efendi ile onun en yakın meslek arkadaşı Maarif Muhasebecisi Mustafa Şükrü Efendi maarifin kasasında kaydına rastlanamayan bir miktar para ile ilgili sorumlu tutulan ve dolayısıyla da bu çalışmanın merkezinde bulunan iki mühim şahsiyettir. Kritik vazifeleri gereği durumla ilgili ifadelerinin alındığı ve sonrasında da savunmalarını mahkemeye sundukları görülmektedir. Ayrıca bu çalışmada, ele alınan dava süreci üzerinden Osmanlı adalet sistemi karşısında sirkat (yolsuzluk) suçu işlediği iddia edilen bir memurun hangi süreçlerden geçerek ne şekilde yargılandığı ve hakkında hükmün nasıl verildiği Emrullah Efendi örneği üzerinden ortaya konulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
With all his contributions to the education system, the minister of education, Emrullah Effendi (1910-1912), who was a leading figure in the second constitutional period, had worked as a manager of the local education systems of Yanya, Selanik, Haleb and Aydın until he was appointed as the minister of education. This study focuses on the trial period (1892-1893) when he was the manager of the education system in Aydın based on the court documents of „Shuara-i Dawlah‟. The claims that Emrullah Effendi took some money from the education funding budget in order to go to Europe with the Journalist Tevfik Nevzad and the Lawyer Güzel Hasan while he was the manager of education in Aydın are at the core of this study. The ones who were included in the case were interrogated and questioned strictly just like Emrullah Effendi was, and for what reasons these people were accused are tried to be answered in this study. It is indicated that the defenses of the most prominent ones among these people were recorded after their statements were listened. Education Manager Emrullah Effendi and the Accountant of the Education system, Mustafa Şükrü Efendi appear to be the two important figures at the center of this case who gave their defenses after their statements, as well. From which processes an officer who was claimed to have committed corruption (sirkat) against the Ottoman judicial system went through, how he was put into trial and how the final decision was given about him will be revealed in this thesis through the example case of Emrullah Effendi.