Gastronomi turizmi üzerine bir çalışma: Gaziantep örneği
A study about the gastronomy tourism: An example of Gaziantep
- Tez No: 609643
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YALINIZ ALBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Gastronomi, Yöresel, Lezzetler, Fiyatlandırma, Gaziantep, Gastronomy, Regional, Flavors, Pricin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gaziantep, tarihi dokusu, kültürel yapısı ve aynı zamanda da şanlı tarihi ile de her zaman ön plana çıkmış illerimizden biridir. Her yıl çeşitli ülkelerden ve şehirlerden binlerce misafir ağırlayan gazi şehre bu kadar ilginin tek nedeni yukarda sayılanlar değildir. Gaziantep gastronomisi ile de ister çevre iller ister Türkiye illeri isterse de dünya şehirleri arasında kendine has bir ilgi ve sevgi kazanmıştır. Son olarak da Gaziantep gastronomisi ile UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağına girerek yöresel lezzetlerinin gerçekten de kayda değer olduğunu kanıtlamıştır. Yöresel lezzetleri ile gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakan gazi şehir gün geçtikçe daha da tanınmakta ve gelişmektedir. Bu çalışmamızda temel amaç Gaziantep yöresel lezzetlerini en düşük ekonomik duruma sahip kişilerden en yüksek ekonomik duruma sahip kişilerde dâhil olmak üzere gidebilecekleri, yöresel lezzetleri tadabilecekleri işletmelerin araştır, rehberlik yapabilmektir. Bu tez çalışmasında Gaziantep yöresel yemeklerini ön plana çıkararak gelen ziyaretçilerin gazi şehrin lezzetlerine daha çabuk ulaşmalarını ve aynı zamanda bu lezzetler hakkında daha çok bilgi edinmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmamızda Gaziantep'te Yöresel lezzetler sunan restoranlarla röportaj görüşmeleri yaparak restoranların bilgileri yazılmış, menülerini ve yemeklerin satış fiyatları tablo halinde gösterilmiştir. Bu tez, Gaziantep halkının ve ziyaretçilerinin, özellikle gastronomi turizmi amaçlı gelen ziyaretçilerin yöresel lezzetler hakkında daha geniş bir bilgi elde etmelerini, bu lezzetlere nerden ve ne kadara ulaşabileceklerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu tez ile Gaziantep yöresel lezzetlerini tatmak isteyen insanlara rehber niteliğinde bir çalışma sunulmaktadır. Tezimizde Gaziantep'in yöresel yemeklerinin içerikleri ve yapılış bilgilerinden bahsedilmiştir. Aynı zamanda bu lezzetlere, Gaziantep'e gelen turistlerin veya öğrencilerin hangi restoranlarda, hangi mevsimlerde, hangi fiyatlara ulaşabileceklerini gösteren bir çalışmadır. Bu çalışmada Gaziantep'in 71 yöresel lezzetinin içerikleri, fotoğrafları ve bu lezzetlerin nerede satıldığı hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmada her türlü ekonomik duruma sahip insanların gidebilecekleri restoranlar hakkında bilgiler verilmiştir. En lüks işletmelerden en salaş işletmelere kadar Gaziantep'te yöresel lezzetler sunan 41 işletmeyle röportaj yapılmış, menüleri alınmıştır. Sonuç olarak 129 sayfa sayısında tüm ekonomik bütçelere göre rehberlik yapabilecek bir çalışma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gaziantep is one of our cities that has always come to the fore with its historical texture, cultural structure and also its glorious history. The ones listed above are not the only reasons why gazi welcomes thousands of guests from various countries and cities every year. With Gaziantep gastronomy, it has gained a unique interest and affection between the surrounding provinces, the provinces of Turkey and the cities of the world. Finally, Gaziantep gastronomy and Unesco's network of creative cities have proved that their local tastes are indeed remarkable. The city of gazi, which admires its visitors with its local tastes, is becoming more and more known and developing. In this study, the main objective is to investigate and guide the local tastes of Gaziantep from the people with the lowest economic status to the people with the highest economic status, including the businesses where they can go and taste the local tastes. In this thesis, it is aimed to help visitors to reach the tastes of gazi city more quickly by highlighting the local dishes of Gaziantep and also to gain more information about these tastes. In our study, the information of the restaurants was written and the menus and sales prices of the dishes were shown in tables by conducting interview interviews with the restaurants offering local delicacies in Gaziantep. This thesis aims to ensure that the people and visitors of Gaziantep, especially those who come for gastronomic tourism, gain a wider knowledge of local delicacies and where and how much they can reach these delicacies. With this thesis, A Guide to the people who want to taste the local flavors of Gaziantep is presented. In our thesis, The contents of local dishes of Gaziantep and the information of their construction are mentioned. It is also a study that shows these delicacies in which restaurants, in which seasons, and at what prices tourists or students coming to Gaziantep can reach. In this study, the contents, photographs and information about the 71 local delicacies of Gaziantep are given. The research provides information about restaurants where people with all kinds of economic conditions can go. From the most luxurious businesses to the most shabby businesses, 41 companies offering local delicacies in Gaziantep were interviewed and their menus were taken. As a result 129 in the page issue, a study that can guide all economic budgets is presented.