Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Pediatrik Oftalmoloji Polikliniği'ne getirilen prematüre bebeklerin prematüre retinopatisi sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence and influencing factors of premature retinopathy of premature infants brought to The Pediatric Ophthalmology Outpatient Clinic of Mersin University Faculty of Medicine research and Application Center
  1. Tez No: 609706
  2. Yazar: SAGAL ADAM HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVA ÖNER, PROF. DR. AYŞE AYÇA SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, Retinopati, görme taraması, Premature, Retinopathy, Vision Screening
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada prematüre bebeklerde prematüre retinopatisi görülme sıklığını ve etkileyen faktörleri tespit etmeyi amaçladık. Çalışmamız kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmaya, 1 Mart 2017 – 28 Şubat 2018 arasında prematüre retinopatisi muayenesi için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Pediatrik Oftalmoloji Polikliniği'ne getirilen, 32. gestasyonel haftanın altında ve/veya 1500 gram ve daha düşük doğum ağırlığına sahip tüm bebekler ile yenidoğan uzmanı tarafından riskli bulunup muayeneye yönlendirilmiş bebekler oluşturdu. Çalışmaya alınan 469 bebeğin 63'ünde (%13.4) prematüre retinopatisi tespit edildi. Prematüre retinopatisi tespit edilen bebeklerin 31'i (%49.2) erkek, 32'si (%50.8) ise kızdı. Bebeklerin doğum ağırlığı ve gestasyonel haftası azaldıkça, prematüre retinopatisi görülme oranı artmaktaydı. Oksijen alma süresi ve küvözde kalma süresi arttıkça, prematüre retinopatisi varlığı artmaktaydı. İntrauterin gelişim geriliği varlığı ve prematüre retinopatisi gelişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Bebeklerin 207'sinin (%44.1) 7 haftadan daha geç hastaneye getirildiği, bu bebeklerin 39'unda (%61.9) prematüre retinopatisi olduğu tespit edildi. Sonuç olarak prematüre retinopatisinin önlenmesi için, prematüre doğumların önlenmesi, prematüre doğanların göz muayenesi için zamanında sevk edilmesi, hasta bebeklerin tedavisinde oksijen tedavisi ve küvöz bakım sürelerine dikkatle karar verilmesi ve prematüre retinopatisi konusunda hem halkın, hem de sağlık personelinin eğitilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the incidence and factors affecting retinopathy in premature infants. Our study is a cross-sectional study. Our study was conducted between 1 March 2017 and 28 February 2018. Our study was carried out in children who were brought to the Pediatric Ophthalmology Clinic of Mersin University Medical Faculty Research Hospital for the evaluation of retinopathy of premature. Our study group consisted of all infants below 32nd gestational week and / or birth weight of 1500 grams and lower, and babies who were found to be at risk and examined by the newborn specialist for examination. Premature retinopathy was detected in 63 (13.4%) of 469 infants. Thirty-one (49.2%) of the infants with premature retinopathy were male and 32 (50.8%) were female. As the birth weight and gestational week of the babies decreased, the incidence of retinopathy of premature increased. Presence of premature retinopathy increased as oxygen removal time and incubation time increased. There was a significant relationship between the presence of intrauterine growth retardation and development of premature retinopathy. It was found that 207 (44.1%) of the babies were hospitalized later than 7 weeks and 39 (61.9%) of these babies had premature retinopathy. In conclusion, premature births should be prevented to prevent premature retinopathy. Premature babies should be referred on time for eye examination. The duration of oxygen therapy and incubator care should be carefully decided in the treatment of sick infants. Both the public and health personnel should be trained in retinopathy of premature.