Bilgi merkezli ağ tabanlı bir adaptif sunucu modeli
An information centric network-based adaptive server model
  1. Tez No: 609896
  2. Yazar: FATMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Merkezli Ağlar, Geleceğin İnterneti, Adlandırılmış Veri, Adaptif Sunucu Modeli, Information Centeric Networks, Internet of the Future, Named Data, Adaptive Server Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
BİLGİ MERKEZLİ AĞ TABANLI BİR ADAPTİF SUNUCU MODELİ Fatma DOĞAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2019 Danışman: Doç. Dr. Bilal BABAYİĞİT ÖZET Mevcut ağ yapısı, geçmişten günümüze gelen ağ problemlerini çözmekte ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu sebeplerle mevcut ağ sisteminin eksikliklerini giderecek, ölçeklenebilir yeni bir ağ sistemi arayışı oluşmuş ve sonucunda Bilgi Merkezli Ağların (Information Centric Networking - ICN) yapısı üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Bu yeni ağ mimarisine geçiş aşamasında mevcut ağ sisteminin tamamen yok sayılarak bir geçiş yapılması söz konusu değildir. Hem birçok cihaz ve yazılım içeren bir yapı olan internet ağının yeni donanım ve yazılım maliyetleri hem de bu devasa yapının değiştirilmesi aşamasındaki zaman ihtiyacı ve hata oranları düşünülecek olursa yeni ağ sistemine geçişte kısmi geçişler üzerinde çalışılarak aşama aşama tüm sistemin değiştirilmesi mümkün olacaktır. Bu tez çalışmasında, gelecek nesil ağ mimarisi olan ICN incelenmiş ve bu yeni ağ mimari yapısının mevcut ağ sistemiyle entegresi araştırılmıştır. Ayrıca bu tez çalışmasında mevcut sistem ve eski sistemi bir arada çalıştırmak için yeni bir adaptif sunucu modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN INFORMATION CENTRIC NETWORK-BASED ADAPTIVE SERVER MODEL Fatma DOĞAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, December 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilal BABAYİĞİT ABSTRACT The current network structure in use, with the effect of the development of what we call the Internet of Things (IoT), is not enough solves the problems of the network from the past to the present and fails to supply today's needs. These reasons, a search for a new network system, which is scalable has been developed to overcome the shortcomings of the existing network system and as a result various studies have been carried out on the ICN structure and it is continuing to be done. During the transition to this new network architecture, it is not possible to make a transition by completely ignoring the existing network system. If considering both the new hardware and software costs of the internet network, which includes many devices and software, as well as the time need and error rates in the process of changing this gigantic structure, it will be possible to change the whole system gradually by working on partial transitions for transition to the new network system. This study focuses to examines Information Centric Networking (ICN), a new proposal for the next generation network architecture, and how this new network architecture will work in integration with the existing network system. Also in this study, we propose a new adaptive server model to operate the existing system and the new system together.