Geçirimliliğin betonun mekanik özelliklerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of permeability on mechanical properties of concrete
- Tez No: 610043
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç altında su işleme derinliği, Geçirimlilik, Beton, Su/çimento oranı, Depth of penetration of water under pressure, Permeability, Concrete, Water/cement ratio
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzde en yaygın yapı malzemesi olarak kullanılan betonun, boşluksuz ve geçirimsiz bir yapıda olması durabilite açısından önemlidir. Üretilen betonların hizmet ömrü boyunca zararlı etkilerden korunabilmesi için düşük geçirimlilik değerlerine sahip olması gerekmektedir. Bu çalışmada, 4 farklı su/çimento (0,4-0,5-0,6-0,7) oranında hazırlanmış karışımların iyi ve kötü gradasyon etkisindeki basınç, yarmada çekme ve basınç altında su işleme derinliği deneyleri gerçekleştirilmiştir. Standart silindir ve küp olarak üretilen 96 adet numune üzerinde 28. günde geçirgenlik ve dayanım deneyleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2 farklı basınç dayanımına sahip (C16-C50) numuneler üzerinde 7. ve 28. günde geçirimlilik deneyleri yapılmıştır. Bu tez kapsamında betonun mekanik özellikleriyle geçirimlilik parametreleri arasında önemli bir ilişki olduğu gözlenmektedir. En düşük su işleme derinliği, iyi gradasyon kullanılarak hazırlanmış su/çimento oranı 0,4 olan karışımda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
For concrete, which is used as the most common building material today, the void less and impermeable form is very important in terms of durability. It is required to have a low permeability value of the concrete to be able to protect the produced concrete from harmful effects during its service life. In this study, some experiments such as compressive strength under the effect of poor and well gradation, tensile splitting strength, and the depth of penetration of water under pressure were conducted for the mixtures prepared in four different water/cement ratios (0.4-0.5-0.6-0.7). On the 28th day, permeability and strength tests were carried out on 96 samples prepared as standard cylinders and cubes. In addition, both 7th and 28th day permeability tests were performed on samples with two different compressive strengths (C16-C50). In this study, it is seen that there is a significant relationship between the mechanical properties of concrete and permeability parameters. The lowest penetration depth was obtained in a mixture of well-graded crushed stone and water / cement ratio of 0.4.