Kahramanmaraş ilindeki hazır yemek fabrikalarından hizmet alan tüketicilerin memnuniyet araştırması
The research of satisfaction done on consumers who get service from catering factories in province of Kahramanmaras
- Tez No: 610089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET LEVENT İNANÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır Yemek, Tüketici Memnuniyeti, Toplu Beslenme, Catering, Customer Satisfaction, Mass Feeding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Kahramanmaraş İlindeki hazır yemek fabrikalarından hizmet alan tüketicilerin memnuniyet düzeyini ölçmek ve üretilen yemeklerin tüketiciler tarafından nasıl karşılandığını ve değerlendirildiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, şehir merkezinde ikisi kamu ve ikisi özel kuruluş olmak üzere toplam dört farklı kuruluşta çalışan tüketicileri kapsamıştır. Araştırmada bu kurumlarda çalışan tüketicilere 2015 yılında 2 bölümden oluşan anketler uygulanmıştır. Birinci bölümde tüketicilere kişisel bilgiler ile tüketicilerin hazır yemek fabrikaları hakkında ki bilgileri sorulmuştur. İkinci bölümde ise yemek fabrikaların çıkarmış olduğu yemeklerden seçilen 22 çeşit yemeğe ilişkin yargıları beşli likert ölçeği şeklinde hazırlanmış olan duyusal test tekniğine göre sorulmuştur. Anket analizleri için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmış olup sonuçların değerlendirilmesinde tamamlayıcı istatistikler, ortalamalar ve frekans tablolarından yararlanılmıştır. Hipotezlerden elde edilen sonuçların çoğunda anlamlılık bakımdan farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ancak tüketicilerin eğitim ve gelir durumu ile firma güvenirliliği, firma hakkındaki temizlik-hijyen düşüncesi ve firmada çıkan yemek kalitesi arasındaki ilişkiler ilgili istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmaması tezin en ilginç ve en beklenmedik sonucu olarak bulunmuştur. Bütün yemeklerin memnuniyet ortalamasının 3,58 (5'li skalaya göre), ayrıca tüketicilerin %51,30'nun memnuniyet seviyesinin“İyi”, %40,70'nin“Orta”ve %5'nin“Çok iyi”(Toplam; %97,00) çıkması tüketicilerin hazır yemek fabrikalarından çıkan yemeklerden memnun olduğu belirlenmiştir. Yemeklerden 3,77 ile mercimek çorbasının en yüksek memnuniyet düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Erkeklerin kadınlara göre, kamuda çalışanların özelde çalışanlarına göre, yemek ücreti verenlerin vermeyenlere göre memnuniyet seviyesi yüksek iken bekarların evlilere göre, eğitim durumunun yüksek olanların düşük (ilkokul) olanlara göre, işçilerin memurlara göre memnuniyet seviyesi düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to measure the satisfaction level of consumers who get service from Catering and determine how the produced foods were found and assessed by the consumers in Kahramanmaraş Province. The research comprised the consumers working in four different institutions in the city centrum, two of them are from public sector and the rest are from private sector. In this research, the questionnaire including 2 sections was applied to 300 consumers working at these institutions in 2015. In the first section of the questionnaire, the consumers were asked their personal information and the general knowledge about the catering firms. In the second section, they were also asked their opinions related to 22 kinds of foods chosen among the common ones produced by the catering firms in terms of sensory test techniques based on likert scales. The outcomes of the questionnaire were used in the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Software Program. To analyze them, complementary statistics, averages and frequency tables were benefited. It was found that there was a difference in relation to meaningfulness in most outcomes obtained from hypothesises. However, the most unexpected outcome was found that there was no difference in relation to meaningfulness between the consumers' education and income levels and the firms' reliability, their opinions about firms' sanitation status and the quality of foods produced by the firms. The average of satisfactions level for all foods is 3,58 (according to five-scales). Also, it has been found that the satisfaction level of 51,30% of consumers is“Good”, that of the 40,70% is“Medium”and that of the 5% is“Very good”(Total; 97% of consumers). According to these data, it was determined that the consumers were satisfied with the foods produced by catering factories. It was reached that“The Mercimek Soup”had the highest satisfaction level with 3,77 average. Additionally, the satisfaction levels of men, ones working at public sector and ones paying for foods were higher than that of women, ones working at private sector ones not paying for foods respectively. On the other hand, the satisfaction levels of ones the single, ones with higher education level and civil servants were lower than that of ones married, ones with lower education level and workers respectively.