Yenidoğan sarılıklarında yeni nesil transkutan bilirubin ölçümünün (bilicare™) diğer bir transkutan bilirubin ölçümü (JM-105™) ve total serum bilirubini ile karşılaştırılması ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Comparing bilicare™ transcutaneous bilirubin (TCB) monitoring system vs tcb obtained using bilirubinometer (JM105™) and total serum bilirubin in the terms of efficiency and safety
- Tez No: 610250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAYA NARTER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: sarılık, yenidoğan, trankutanöz bilirubin, total serum bilirubin, jaundice, newborn, transcutaneous bilirubin, total serum bilirubin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Yeni geliştirilen transkutanöz bilirubin (TKB) ölçüm sistemi Bilicare™' ile; diğer bir transkutanöz ölçüm sistemi (JM-105™) ve total serum bilirubin (TSB) düzeylerini karşılaştırmak ve etkinlik ile güvenilirliğini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya herhangi bir nedenle total serum bilirubini ölçümü yapılacak gestasyon yaşı ≥35 hafta olan yenidoğanlar dahil edildi. Total serum bilirubini ölçümü için venöz kan alımından en fazla ±10 dakika içinde Bilicare™ ve JM-105™ ile TKB ölçümü yapıldı. Ölçüm sonuçları arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Gestasyon yaşı ≥35 hafta olan 367 yenidoğanda yapılan 461 ölçüm grubu (Bilicare™, JM-105™ alın, JM-105™ sternum, TSB) istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ölçümler arasındaki farkın ortalaması sırasıyla; Bilicare™ ve JM-105™ alın arasında 0,39±3,21, Bilicare™ ile JM-105™ sternum arasında 0,34±2,74 mg/dl, Bilicare™ ile TSB arasında -0,23±2,37 mg/dl olarak hesaplandı. Bilicare™'in JM-105™ ve TSB ile istatistiksel olarak çok yüksek düzeyde korelasyon gösterdiği tespit edildi. Ölçüm sonuçlarında Bilicare™ ile korelasyon katsayısı(r) sırasıyla; JM-105™ alın: 0,947, JM105™ sternum: 0,950, TSB: 0,963 olarak saptandı (p15 olarak dört gruba ayrıldı. Bilicare™ ile TSB düzeyleri 15 mg/dl grupları arasında orta düzeyde korelasyon saptanırken; TSB düzeyleri 5-15 mg/dl grubunda yüksek derecede korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Gestasyonel yaşı ≥35 hafta olan yenidoğanlarda postnatal dönemde sarılık taramasında Bilicare™; JM-105™ ve TSB ölçümleriyle karşılaştırılabilir sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare recently developed BiliCare™ transcutaneous bilirubin (TcB) monitoring system vs TcB obtained using another bilirubinometer (JM-105™) and total serum bilirubin (TSB) in the terms of efficiency and safety. Material-Method: Newborns with gestational age ≥35 weeks which total serum bilirubin measurement was done for any reason were included in the study. Bilicare™ and JM-105™ were used to measure total serum bilirubin levels within ±10 minutes of venous blood collection. The relationship between the measurement results was evaluated. Results: 461 paired measurements (Bilicare™, JM-105™ forehead, JM-105™ sternum, TSB) in 367 newborns were analyzed. The main difference between the measurements was; Bilicare™ vs JM-105™ forehead: 0.39 ± 3.21, Bilicare™ vs JM-105™ sternum: 0.34 ± 2.74 mg / dl, and Bilicare™ vs TSB: -0.23 ± 2.37 mg / dl, respectively. Bilicare™ was highly correlated with JM-105™ and TSB. The correlation coefficient (r) with Bilicare™ measurements was; JM-105™ forehead: 0.947 and, JM105™ sternum: 0.950, TSB: 0,963 (p 15. There was a moderate correlation between Bilicare ™ and TSB levels 15 mg/dl, whereas high correlation was detected in 5-15 mg/dl group. Conclusion: Postnatal jaundice screening with Bilicare™; in neonates with gestational age ≥35 weeks; has comparable results with JM-105™ and TSB measurements.