Techno-scientific constitution of action, globalization and inner dimension: The cases of İsmail Ağa and İskender Paşa branches of the Nagshbandi order
Eylemin tekno-bilimsel oluşumu, küreselleşme ve iç boyut: Nakşibendi tarikatının İsmail Ağa ve İskender Paşa kolları örnekleri
- Tez No: 61051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eylemin Tekno-bilimsel Oluşumu, Küreselleşme, Tekno-bilimsel Nihilizm, Eylemin Sufık Oluşumu, İnsan ve Doğa Arasında Bağdaşım, Gönül Gözü, İç Boyut VI, Techno-scientific Constitution of Action, Globalization, Techno-scientific Nihilism, Sufic Constitution of Action, Reconciliation Between Man and Nature, Eye of the Heart, Inner Dimension iv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
Bu tez insan eyleminin oluşumu ve bireylerin günlük yaşamlarındaki küresel süreçleri çözümleme yoluyla çağdaş yaşam üzerindeki tekno-bilimsel etkiyi anlamaya çabalar. Bu temelde iç boyut ve maneviyatın bugünkü durumu hakkında bir çözümleyici bakışaçısına ulaşmayı amaçlar. Kuramsal çerçeve, insan ve modern teknoloji-bilim arasındaki ilişkilere yaklaşımdaki yerleşik sosyal bilimsel, özellikle sosyolojik bakışaçılarının eleştirel bir değerlendirmesini içerir. Kavramsal olarak; toplumsal, toplum, toplumsal ve/veya kültürel bağlam, kişi ve özne gibi sosyal bilimin uylaşımsal kategorileri teknoloji ve bilimin oluşturucu kapasitesi gözönünde bulundurularak yeniden değerlendirilmekte ve böylece, insanın yapıp etmelerinin hümanist ve Aydınlanmacı kavramsallaştırılmaları sorgulanmaktadır. Modern bilim-teknolojiye veonun şimdiye kadar ürettiği düşünce biçimine batılı ve batılı olmayan alternatifler partikülerist bir yaklaşım içinde ele alınmıştır. Burada, teknoloji-bilimin özgün kullanımını savunan fikirlerin konuyla ilgisi yaşama bağlılık ve çevresel etik bağlamında tartışılmaktadır. İslami bilim- teknolojinin geliştirilmesine yönelik farklı İslami bakışaçıları insan eyleminin oluşumuyla ilgili geleneksel anlayıştan paradigmatik bir kopma gösterip göstermediklerini belirlemek amacıyla irdelenmiştir. Batı metafiziğinin öznelci, dualist ve araçsalcı önceliklerince oluşan atmosfer içinde gelişen tekno-bilimsel nihilizm pratiğinin çağdaş biçimleri ile gönül gözü temelindeki hakikatin öznel tecrübesi ve buna koşut olarak gelişen 'geleneksel İslami yaşam biçimi1 dediğimiz olgunun ayrılmaz bir parçası olan klasik İslami mistisizm örneğindeki insan ve doğanın bağdaşıklığı fikri arasındaki farklılıklar üzerinde önemle durulacaktır. Tez Nakşibendi Tarikatı'nın İsmail Ağa ve İskenderpaşa Kolları'nın tarihsel ve görgül bir çözümlemesini de içermektedir. Tarihsel çözümleme bugünkü Sufık önceliklerdeki süreksizliklerin izlerini irdelemeyi mümkün kılmaktadır. Görgül alanda, Nakşibendilerin kütle kurtuluşu ve evrenselci stratejileri doktirin ve pratiklerindeki değişimin tekno-bilimsel karekterini gösterir. Geçmiş, şimdi ve gelecek imgelemi arasındaki süreksizlikler dolayısıyla ortaya çıkan gerilimin sürekliliği kıyamet söylem(ler)inin yaygınlaşmasını açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts at understanding the techno-scientific impact over the contemporary life pattern through an analysis of the constitution of human action and global processes in the daily life of individuals. On this ground, it purports to reach at an analytical viewpoint about the present state of inner dimension and spirituality. Theoretical framework includes a critical evaluation of the predominant social scientific particularly sociological viewpoints in approaching the relations between wo/man and modern technology-science. Conceptually; the conventional categories of social sciences such as social, society, social and/or cultural context, self and subject are re-evaluated considering the constitutive capacity of technology-science and thereby, humanist and Enlightenmentalist conceptualizations of makings and doings of wo/man are questioned. iiiWestern and non-Western alternatives to modern science-technology and to the way of thought it has produced so far are considered within a particularist approach. Here, relevance of the ideas defending distinctive use of technology-science is discussed in terms of their conceptions of reverence for life and environmental ethics. Islamic approaches to the development of Islamic science-technology are evaluated in order to determine whether or not they indicate a paradigmatic shift from the traditional conception of action. There will be an emphasis on the distinctions between the techno-scientific nihilism grown up from within the atmosphere given way by subjectivist, dualist and instrumentalist priorities of the Western metaphysics and the ideas concerning subjective experience of the truth on the basis of eye of the heart and reconciliation between man and nature in classical Islamic mysticism being an inseparable aspect of the phenomenon what we call 'traditional Islamic'. The thesis also includes an historical and empirical analysis of Ismail Ağa and İskender Paşa Branches of the Naqshbandi Order. Historical analysis makes it possible to determine the traces of discontinuities in the present Sufic priorities. On the empirical field, Naqshbandis1 strategies of mass emancipation and universalism indicate the techno-scientific character of changes in their doctrines and practices. Continuity of the tension taking place through discontinuities between past, present and imagination of future explains proliferation of the discourse(s) on the Last Day.