Terror and the medya; A critical approach to the TV coverage of terrorist events in the light of Liberal Theory
Terör ve medya; Liberal Teori ışığında, terör olaylarının televizyonda işlenişine eleştirel bir yaklaşım
  1. Tez No: 61050
  2. Yazar: CAN DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Terörizm, Mass Media, Terrorism
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Liberal Teori'nin Bakış Açısından Terör Olaylarının Televizyona Yansıtılmasına Eleştirel Bir Yaklaşım Türk ve İngiliz Televizyonlarında Yayınlanan İki Röportaj Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme Dündar, Can Doktora, Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit Kaya Eylül 1996, 206 sayfa Bu çalışmanın amacı, 1970'lerden itibaren liberal ülkelerde Batılı medya kuruluşlarına dayatılan katı anti-terör yasalarının ve kısıtlamaların hiçbir olumlu siyasal sonuç doğurmaksızm nasıl kaçınılmaz olarak Liberal Teori'nin ifade ve basın özgürlüğü gibi temel prensiplerini askıya aldığını ortaya koymaktır. İngiltere'de ve Türkiye'de medyaya dönük hükümet müdahalelerine gerekçe olarak gösterilen sansasyonel iki röportaj, bu konuda araştırma alanı olarak seçilmiş ve bu iki örnekten yola çıkılarak, medya yayınlarının terörizmin yayılmasında etkili olduğuna ilişkin varsayımların getirilen yasal önlemlerle ilişkisi ve tutarlılığı araştırılmıştır. Her iki örnek de, teröre ilişkin yayınların, teröristlerin muhtemel bir manipülasyon girişimini önlemek amacıyla ve hükümetin fazladan birmüdahalesini gerektirmeyecek şekilde bizzat medya tarafından gönüllü olarak denetlenip sınırlandırıldığı tezini destekleyen bir sonuç vermiştir. Sözkonusu örnek olayların genel değerlendirilmesi, terörle mücadele adına medyaya getirilen kısıtlamaların, aslında teröristlere değil, özelde medyaya, genelde ise liberal demokratik ilkelere zarar verdiğini ortaya koymaktadır. Her iki ülke hükümetinin getirdiği benzer kısıtlamalara, Türk ve İngiliz medyası ile toplumlarının farklı tepkiler göstermesi ise basın özgürlüğünün sınırlarının, sadece bir ülkedeki yasal kurallarla değil, o ülkede yaşayan toplumun siyasal kültürünce belirlendiğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The ainı of this study is to explore how the strict anti-terror legislations and restrictions impose över the Western media by some liberal governments since 1970s inevitably suspended the Liberal Theory's basic premises like“freedom of expression”and“press freedom”, although they brought no fruitful political consequences. To elaborate the reciprocality and consistency of the legal measures with the presumed effects of the coverage of media on the diffusion of terrorism, this study has chosen two troublesome interviews which were regarded as the“force majeure”of the government interventions in two countries; namely in Britain and Turkey, as the field of investigation. iiiThe textual discourses of the two interviews were analyzed in detail while the producers of the programs were interviewed to discover the basic motivations behind their coverage. Both examples ha ve supported the arguments that the coverage of terrorism was voluntarily controlled and restrained by the media themselves to avoid the possible manipulation by the terrorists, necessitating no further intervention by the governments. A general evaluation of the cases proved that the restrictions imposed över the media to combat terrorism, actually gave harm not to the terrorists themselves, but to the media in particular and liberal democratic premises in general. Different reactions of the Turkish and British media and public to the similar interventions of the both governments imply that the exercise of press freedom depends not only on the normative regulations of a given country, but is determined by the nature of the political culture of its society.