İstanbul'un iki ilçesindeki belediyeye bağlı çocuk yuvası velilerinin aşı kararsızlığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 610526
  2. Yazar: ÖZDEN AKSU SAYMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı kararsızlığı, aşı tereddütü, aşı, Vaccine hesitancy, vaccine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Giriş ve Amaç: Aşı, enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede en etkin koruma yöntemidir. Aşılamanın başarısıyla hastalıkların daha nadir görünür hale gelmesi, hastalıkların yarattığı tehlikenin unutulmasına, aşıların yan etkilerinin ve aşılamaya dair tereddütlerin daha fazla tartışılır hale gelmesine neden olmuştur. Son yıllarda farklı nedenlerle aşıya dair tereddütlerin artması, ailelerin aşılamaya çekince ile yaklaşması, aşı ile kazanılmış bulaşıcı hastalık mücadelesini tehlikeye atmaktadır. Çalışmamızda ebeveynlerde, aşı kararsızlığına sebep olabilecek nedenlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte araştırmamızın evrenini Kadıköy ve Maltepe İlçe Belediyelerine bağlı çocuk yuvalarındaki öğrenci velileri oluşturmaktadır. Toplamda 626 öğrenci velisinin 439'u çalışmaya katılmak için gönüllü olmuştur. Ebeveynler, daha önce yapılan çalışmaların öncülüğünde, aşı uygulamalarına yönelik tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak gruplandırılmıştır. Bulgular: Anket sorularına verdikleri cevaplara göre gruplandırılan ebeveynlerden 169'u (%42) aşı savunucusu, 84'ü (%20,9) sorun çıkarmayan, 66'sı (%16,4) tedbirli kabul edici, 83'ü (20,7) engel koyan ebeveyn grubuna dahil edildi. Cinsiyet, meslek, medeni durum, çocuk sayısı ile yapılan karşılaştırmalarda anlamlı bir fark saptanmadı. Sorun çıkarmayan ebeveyn grubunda eğitim durumu ve aylık gelir miktarı diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük saptandı. Tedbirli kabul edici grupta yer alan ebeveynlerin, diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda, daha genç (20-39 yaş aralığında) yaş aralığında dağıldığı saptandı. Engel koyan gruptaki ebeveynlerin diğer gruplara göre, çocuklarında veya tanıdıklarında aşılama sonrası istenmeyen etki görülme yüzdesi, aşı ile ilgili olumsuz bir yorum veya bilgi duyma yüzdesi, doğal bağışıklığın azalmasından korkma yüzdesi, medyadaki olumsuz yorumlardan etkilenme yüzdesi, çocukların gerekenden fazla aşılandığını düşünme durumu, diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek, ilaç şirketlerinin çocuklarının sağlığını koruduklarına inanma yüzdesi, diğer ebeveynlerin aşı yaptırdıklarını düşünme durumu, aşıların devlet tarafından zorunlu hale getirilmesini savunma yüzdesi anlamlı olarak düşük saptandı. Dini inanç nedeniyle aşı yaptırmaya çekinme durumu sorgulandığında gruplar arası fark saptanmadı. Çalışmamızda yapılan çok değişkenli analizde, aşı ile ilgili olumsuz bir yorum veya bilgi duymuş olmak, aşı kararsızlığı riskini 7,5 kat artırmakta, aşı sonrası doğal bağışıklığın azalacağını düşünmek, aşı kararsızlığı riskini 5,6 kat, aşıları üreten ilaç şirketlerine güvenmemek aşı kararsızlığı riskini 25 kat, aşı ile ilgili medyadaki olumsuz yorumlardan etkilenmek, aşı kararsızlığı riskini 8,5 kat, çocukların gerekenden fazla aşılandığını düşünmenin aşı kararsızlığı riskini 8,85 kat artırdığı saptanmıştır. Sonuç: Aşı kararsızlığı pek çok faktörden etkilenmektedir. Önerilen tüm aşıları zamanında kabul etmiş kişilerin de aşılarla ilgili tereddütü olabilir. Çalışmamızda, ebeveynler aşılamayla ilgili düşünce ve tutumlarına göre gruplandırılarak aşı kararsızlığına sahip bireyler ve tereddüt nedenleri saptanmaya çalışılmıştır. Görülmüştür ki, çocuklarına aşı yaptıran ebeveynlerin de aşı hakkında ciddi kaygıları mevcuttur. Bu ebeveynler başka çocukları olduğunda onları aşılatmayabilir, ya da çevrelerine aşı ile ilgili tereddütlerini yansıtabilirler. Bu yüzden aşı uygulamasını kabul etmiş ebeveynlerin de aşı ile ilgili kaygılarının giderilmesi, aşılamanın etkili bir şekilde devamı için mühimdir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Vaccine is the most effective method of protection against infectious diseases. With the success of vaccination, diseases become less visible and the danger posed by the diseases has been forgotten. Therefore, side effects of vaccines and hesitations about vaccination have become more debatable. In recent years, increasing hesitations about vaccination for different reasons, and the hesitation of families towards vaccination endanger the vaccine-acquired infectious disease struggle. In our study, it was aimed to reveal the reasons that may cause vaccine hesitancy in parents. Materials and Methods: The universe of this descriptive study consists of parents of students in kindergartens of Kadıköy and Maltepe Municipalities. A total of 439 parents of 626 students volunteered to participate in the study. Parents were grouped by taking the attitudes and behaviors towards vaccination applications into consideration. Results: Of the parents grouped according to their answers to the questionnaire, 169 (42%) were immunuzation advocates, 84 (20.9%) were go along to get along, 66 (16.4%) were cautious exceptors, 83 (20.7) were fence sitter included to the groups. No significant difference was found in the comparisons with gender, occupation, marital status and number of children. Educational status and monthly income were significantly lower in the go along to get along parent group compared to the other groups. It was found that the parents in the cautious exceptors group were significantly higher in the younger (20-39 years) age group than the other groups. The percentage of undesirable effects seen after vaccination in children or acquaintances, percentage of getting negative comments about vaccination, percentage of fear of decrease in natural immunity, percentage of exposure to negative comments in media, thinking that children were vaccinated more than necessary were found significantly higher in the fence sitter group than the other groups. On the other hand percentage of belief that pharmaceutical companies protect child health, the percentage of necessity of vaccination by the state were significantly and thinking that other parents have been vaccinated were significantly lower. There was no difference between the groups when asked to refrain from vaccination because of religious beliefs. In the multivariate analysis of our study, not to get negative comments about vaccination reduces the risk of vaccine hesitancy by 7.5 times . On the other hand detected that thinking of natural immunity will lose its effect after vaccination increases the risk of vaccine hesitancy by 5.6 times, not trusting pharmaceutical companies producing vaccines by 25 times, to be affected by negative comments in the media about vaccination by 8.5 times, thinking that children are vaccinated more than necessary by 8,85 times. Conclusion: Vaccine hesitancy is affected by many factors. People who have accepted all the recommended vaccines on time may also be hesitant about the vaccines. In this study, parents were grouped according to their thoughts and attitudes about vaccination and individuals with immunization hesitation were tried to be determined. It is obviously seem that parents who have their children vaccinated also have serious concerns about the vaccine. These parents may not be vaccinated when they have other children or they may reflect their concerns about the vaccine. to their acquaintances. Therefore, it is important to eliminating concerns about the vaccine for parents who have accepted vaccination and persuade them continuing the vaccination effectively.