Nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere biyomalzeme temelli kontrollü salım sistemlerinin geliştirilmesi
Development of biomaterials based controlled release systems for use in the treatment of neurodegenerative diseases
- Tez No: 610593
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AKGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Asetilkolinesteraz inhibitörü, Nanopolimer, Galantamin hidrobromür, Kontrollü Salım Sistemleri, Mini emülsiyon polimerizasyonu, Alzheimer's Disease, Acetylcholinesterase inhibitor, Nanopolymer, Galantamine hydrobromide, Controlled Release Systems, Mini emulsion polymerization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasında, Alzheimer hastalığının semptomatik tedavisinde kullanılan FDA (U.S. Food and Drug Administration) tarafından onaylı bir asetilkolinesteraz inhibitörü Galantamin hidrobromür (GAL) etken maddesinin kontrollü salımı için mini emülsiyon polimerizasyon yöntemi ile p(HEMA-MAPA) nanopolimerleri sentezlenmiştir. Sentezlenen nanopolimerlerin morfolojik özelliklerini ve yüzeydeki elementlerin miktarını belirlemek için SEM-EDS analizi yapıldı. Kimyasal yapılarının tespit edilmesi için FTIR analizi yapıldı ve partikül boyutu Zeta-Sizer cihazı ile belirlendi. SEM analizi sonucunda nanopolimerlerin yüzey morfolojisinin küresel olduğu görülmüş, Zeta-sizer analizine göre ortalama partikül boyutunun 113,3 nm olduğu bulunmuştur. Nanopolimerlerin spesifik yüzey alanı ise 844,38 m2/g olarak hesaplanmıştır. GAL'in nanopolimerlere optimum adsorpsiyon koşulları altında maksimum adsorpsiyon miktarının 1:39 polimer-ilaç oranında, 25 ̊C'de, 120 dakika temas süresinde, pH 5,5'te, 250 μg/mL GAL konsantrasyonunda 109,29 mg/g olduğu bulunmuştur. GAL'in p(HEMA-MAPA) ile adsorpsiyonunun Langmuir izotermi ile uyumlu olduğu bulunmuştur. Optimum koşullarda nanopolimere yüklenen GAL'in in vitro kontrollü salım çalışmaları için pH ve sıcaklık denemeleri ise diyaliz yöntemi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, p(HEMA-MAPA) nanopolymers were synthesized by mini emulsion polymerization method for controlled release of an acetylcholinesterase inhibitor Galantamine hydrobromide (GAL) approved by the FDA (U.S. Food and Drug Administration) which is used in the symptomatic treatment of Alzheimer's disease. SEM-EDS analysis was performed to determine the amount of elements on the surface and morphological properties of the synthesized nanopolymers. FTIR analysis was performed to determine chemical structures and particle size was determined by Zeta-Sizer device. As a result of SEM analysis, the surface morphology of the nanopolymers was found to be spherical. The specific surface area of the nanopolymers was calculated as 844.38 m2/g. The maximum adsorption amount was found to be 109.29 mg/g at a 1:39 polymer-drug ratio, 25 ̊C, 120 minutes contact time, pH 5.5, 250 μg/mL GAL concentration under the optimization of the adsorption conditions of GAL to nanopolymers. Langmuir isotherm was found to be fitted best with the adsorption of GAL onto p(HEMA- MAPA). In vitro controlled release studies of GAL loaded on nanopolymer under optimum conditions were done by dialysis method.