Fetal distres nedeniyle sezaryene alınan hastaların değerlendirilmesi ve perinatolojik sonuçları
Evaluation and perinatological results of patients caused by fesal distress
- Tez No: 610608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA MELTEM PİRİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Fetal distres, APGAR, Cesarean, Fetal distres, APGAR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç:Bu çalışmada amaç fetal distres nedeniyle sezaryen ameliyatı yapılan gebelerde fetal distresin APGAR skorları, kordon kan gazı parametreleri ve yenidoğan üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Haziran 2018 - Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran ve fetal distres nedeniyle sezaryen uygulanan 73 gebe, kontrol grubu olarak ise aynı dönemde elektif olarak sezaryen ameliyatı yapılan 113 gebe toplamda 186 olgu araştırmaya dahil edilmiştir. Hastaların verilerinin tamamı hastaların hastanede kalış süreleri boyunca yapılan tetkiklerin hastane bilgi yönetim sisteminde bulunan ve hasta takip dosyalarından retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analizler için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışma sürecine giren dönemde kliniğimizde sezaryen endikasyonu olarak en sık geçirilmiş sezaryen ameliyatı öyküsü ve 2. en sık neden fetal distres olarak bulunmuştur.Çalışma grubunu oluşturan fetal distresli bebeklerin annelerinin yaşları ortalama 33.43±6.98 yıldır. Gebelik haftaları 32 ve 42 hafta arasındadır. Bebeklerin APGAR 1. dakika aldıkları puanlar 2,0-9,0 arasında değişmektedir.Fetal distres olmayan bebeklerin Apgar 1. dakika skoru fetal distres olan bebeklerin 1. dakika Apgar skorundan daha yüksek bulundu.(p7 ) yeni doğanların pH değerine oranla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük saptanmıştır.(p=0,003;p0,05). Sonuç: Fetal distres olan ve olmayan yeni doğanlarda yoğun bakım ünitesine yatış arasında fark bulunamadı. Fetal moniterizasyon kan akımı bozulmalarını, özellikle fetusun iyi olduğu durumunu tespitte etkin bir araçtır. Sağlıklı gebeliklerde fetüs kısa süreli kan akımı bozulmalarını tolere edebilmektedir. Bu nedenle distres nedeniyle sezeryana alınan doğumların bir kısmında bebek asfiktik doğmamaktadır. Fetal moniterizasyonun amacı da tam olarak budur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to investigate the effects of fetal distress on the APGAR score, cord blood gaz analysis and the newborn in pregnants wich have had a c-section becouse of fetal distress. Material and Method: 186 cases were included in this study. 73 of these cases were pregnant women who referred to Dr. Lütfi Kırdar Kartal training and research hospital, gynecology and obstetrics clinic between June 2018- December 2018 and have a c-section becouse of fetal distress. The control group included 113 pregnant women who have an elective c-section at the same period in the same hospital. All the data of the patients were analysed retrospectivly via the information management system of the hospital and the patient files while there stay at the hospital. For the statistical analysis Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) was used. Results:While the study process the most commen endication of c-section in our clinic was previous c- section operation and the second most common endication was fetal distress. The mean age of the fetal distressed newborns mothers was 33.43±6.98.The delivery weeks of gastation was between 32-42. The first minute APGAR score of the babies was between 2,0-9,0. The first minute APGAR score of the non distressed new borns was found to be higher compared to the APGAR score of the fetal distressed new borns (p7) .(p=0,003;p0,05). Conclusion: There were no differencesin the NICU admission between the fetal distressed and non-distressed newborns. Fetal monitoring is a good facility for detection of blood flow deteriorations and especially at the determination of the newborn wellness. In healthy pregnancies the fetus can tolarate short term decreases of blood flow. Becouse of this in some of the babies who delivered by c-section because of fetal distress asphyxia not happens.