doğum indüksiyonu öncesi transvajinal ultrason ile alt uterin segment kalınlık ölçümünün doğum sonuçları ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between lower uterine segment thickness measurement with transvaginal ultrasound before labor induction and birth outcomes
  1. Tez No: 908624
  2. Yazar: FIRAT EKMEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL KARACA KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bishop skoru, Alt uterin segment kalınlığı, Doğum indüksiyonu, Serviks uteri uzunluğu, Bishop score, Lower uterine segment thickness, Labor induction, Cervix uteri length
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda, doğum indüksiyonu öncesi uterin alt segment(AUS) kalınlığı, serviks uteri uzunluğu(CL), bishop skoru, body mass index (BMI) ve gebelikte kilo alımının doğum sonucuna etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Doğumhanesinde doğum indüksiyonu alan 105 gebe gönüllü onamı alındıktan sonra çalışmaya dahil edildi. Obstetrik muayene sonrası serviks bishop skoru 6 ve altında olup indüksiyon biçimine karar verilen gebeler çalışmaya alındı ve kontinü non stres test (NST) ile takip edildi. İndüksiyon esnasında oluşabilecek acil durumlarda sezaryene(CS) alınan gebeler ile doğumu vajinal yoldan başarı ile tamamlamış gebeler kaydedildi. Vajinal yolla doğuran ve CS olanlar ile indüksiyon öncesi ölçülen AUS kalınlığı, CL, bishop skoru, BMI ve kilo değişimleri hesaplanarak olgu formuna kaydedildi. Bulgular: Gestasyon haftası medyan 40,0 hafta olan gebeler için en sık doğum endikasyonu %36,2 ile erken membran rüptürü (EMR) ve miad aşımı idi. Gebelerin 63'üne(%60,0) normal vajinal doğum (NVD) uygulanırken 42'sine(%40,0) CS uygulandı. En sık CS endikasyonu, indüksiyona hiç yanıt vermeyen ve aktif faz arrestini de kapsayan ilerlemeyen eylem iken (n=29), 11 gebede fetal distress, 1 gebede şiddetli preeklampsi ve 1 gebede iri bebek nedeniyle CS uygulanmıştı. NVD ile herhangi bir endikasyonla CS uygulanan ve sadece ilerlemeyen eylem sebepli CS uygulanan gebeler arasında yaş, gestasyon haftası, etnik köken, boy, gebelik başı ve gebelik sonu ağırlık ve indüksiyon biçimi açısından fark saptanmadı. Doğum sırası BMI, gebelik boyunca alınan ağırlık, CL ve AUS kalınlığının tüm CS uygulananlarda NVD uygulananlara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü. Gravida ile parite sayıları ve bishop skorunun ise tüm CS uygulananlarda NVD uygulananlara göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu görüldü. NVD ile ilerlemeyen eylem sebepli CS uygulanan gebeler arasında yaş, BMI, gestasyon haftası, gravida sayısı, etnik köken, boy, gebelik başı ve gebelik sonu ağırlık ve indüksiyon biçimi açısından fark saptanmadı. Gebelik boyunca alınan ağırlık, CL ve AUS kalınlığının, ilerlemeyen eylem sebepli CS uygulananlarda NVD uygulananlara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü. Parite sayısı ve bishop skorunun ise ilerlemeyen eylem sebebli CS uygulananlarda NVD uygulananlara göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu görüldü. Sonuçlar: Doğum indüksiyonu kararı öncesi doğum biçimini öngörmede, ultrasonografik AUS kalınlığı ve CL ölçümleri, bishop skoru, BMI ve gebelikte kilo değişimleri, doğumun biçiminin öngörülmesinde faydalı olabilir. Bu ilişkinin klinik pratiğe geçebilmesi için daha geniş serilere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to examine the effects of lower uterine segment(LUS) thickness, cervix uteri length(CL), bishop score, BMI and gestational weight gain on birth outcome before labor induction. Methods: 105 pregnant women who received labor induction at the Izmir Ataturk Training and Research Hospital Maternity Room were included in the study after obtaining voluntary consent. Pregnant women whose cervix bishop score was 6 or less after obstetric examination and whose induction method was decided upon were included in the study and were followed up with continuous on stres test(NST). Pregnant women who underwent cesarean section(CS) in case of emergency during induction and pregnant women who successfully completed the birth vaginally were recorded. For those who delivered vaginally and had a CS, the LUS thickness, CL, bishop score, BMI and weight changes measured before induction were calculated and recorded in the case form. Results: For pregnant women with a median gestation week of 40.0 weeks, the most common indication for birth was PROM and full term with 36.2%. While normal vaginal delivery(NVD) was applied to 63 (60.0%) of the pregnant women, CS was applied to 42 (40.0%). The most common indication for CS was non-progressive labor(n=29). That includes both no response to induction and active phase arrest. CS was applied to 11 pregnant women due to fetal distress, 1 pregnant woman due to severe preeclampsia, and 1 pregnant woman due to a large baby. There was no difference in age, week of gestation, ethnicity, height, weight at the beginning and end of pregnancy, and type of induction between pregnant women with NVD who underwent CS for any indication and those who underwent CS only for non-progressive labor. It was observed that birth order BMI, weight gained during pregnancy, CL and LUS thickness were statistically higher in all CS patients than in NVD patients. It was observed that gravida and parity numbers and bishop score were statistically lower in all CS patients than in NVD patients. There was no difference between pregnant women who underwent CS due to NVD and non-progressive labor in terms of age, BMI, gestational week, gravida number, ethnicity, height, weight at the beginning and end of pregnancy, and type of induction. It was observed that the weight gained during pregnancy, CL and LUS thickness were statistically higher in those who underwent CS due to non-progressive labor than in those who underwent NVD. It was observed that the parity number and bishop score were statistically lower in those who underwent CS due to non-progressive labor than in those who underwent NVD. Conclusion: Ultrasonographic measurements, bishop score, BMI and weight changes during pregnancy may be used objectively to predict the type of birth before the decision to induce labor. Larger series are needed to translate this relationship into clinical practice.