Baskılı kumaşlarda K-ortalamalar kümeleme yöntemiyle desenlerin tespit edilmesi
Determination of patterns in printed fabrics by K-averageclustering method
  1. Tez No: 610765
  2. Yazar: BURCU SALKIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baskıcılık, baskılı kumaş, görüntüleme işlemi, desen, K-ortalamalar kümeleme, Printing, printed fabric, image processing, pattern, K-means clustering
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tekstil sektörünün dünyada giderek büyümesiyle birlikte artık insanlar, giydikleri kıyafetlerden kullandıkları ev tekstili ürünlere kadar farklı özellikler istemektedirler. Bu özelliklerin başında da görsel şıklık ve çeşitlilik gelmektedir. Özellikle modanın da artık daha yaygın bir olgu olması, insanların tüketim hızının artmasına ve kullandıkları ürünlerin görsel açıdan birbirlerine benzemesine neden olmaktadır. Desen ve renk çalışmaları özellikle moda eğilimlerini yakalamak ve rekabetçi günümüz koşullarında karlılığı sürdürebilmek için profesyonel ekiplerle yürütülmesi gereken bir süreç haline gelmiştir. Bu süreçleri takiben tasarlanan desenlerin ve renklerin üretici tarafından hatasız bir şekilde tutturulması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında; baskılı kumaşlarda K-Ortalamalar Kümeleme yöntemiyle desenlerin tespit edilmesi; yapılan ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesine göre estetik özelliklerin temel bileşenlerini oluşturan, dolayısıyla tekstil ürünlerinin tasarımında önemli bir rol oynayan desen ve renklerin belirlenmesi yapılmıştır. Belirlenen desen grupları ile kullanılan algoritmaların sonuçlarından elde edilen desen gruplarının karışlaştırılması sonucu tarayıcı görüntülerinden elde edilen desen bilgisi kıyaslanmıştır. çalışmanın sonunda farklı kumaşlardaki farklı desenleri tarayarak çeşitle desen veri tabanları oluşturulabileceği görülmüştür. Bu veri tabanlarından yararlanılarak farklı renk ve desen kombinasyonları sayesinde çeşitli baskılı kumaş modelleri tasarlanabilecek.
Özet (Çeviri)
As the textile industry grows in the world, people now want different features from the clothes they wear to the home textiles they use. Visual elegance and diversity is one of these features. Especially the fact that fashion is now a more widespread phenomenon leads to an increase in the rate of consumption of people and the similarity of the products they use visually. Pattern and color studies have become a process that needs to be carried out with professional teams in order to catch the fashion trends and maintain profitability in today's competitive conditions. Following these processes, the designs and colors designed must be fastened by the manufacturer without error. In this thesis; k-means clustering method is used for determination of patterns of printed fabrics; according to the evaluation of the measurement results, the design and the colors which constitute the main components of the aesthetic properties play an important role in the design of textile products. The pattern information obtained from the scanner images were compared by comparing the pattern groups obtained from the results of the algorithms used with the determined pattern groups. At the end of the study, it was seen that pattern databases could be created by scanning different patterns on fabrics. By using these databases, various printed fabric models can be designed with different color and pattern combinations.