Abdurraûf Efendi'nin Fetva Defteri ve İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi (1-204 sayfalar arası)
Evaluation of Abdurraif Efendi in terms of Fetva Book and İslamic Law (Between 1-204)
  1. Tez No: 610789
  2. Yazar: ABDUSSAMET GÖNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Fetva, Fetva Defteri, Müfti, İslam ve Osmanlı Hukuku, Sivas, Fatwa, Fatwa Book, Mufti, İslamic and Ottoman law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 718
Özet
Günümüz insanının önemli bir kısmının Osmanlıcayı bilmemesi, yeni nesilleri söz konusu defterleri araştırma ve öğrenme alanından uzak kılmaktadır. Bu konunun belirlenmesinin hedef ve amaçlarından biri mirasımıza sahip çıkmak ve bunu yeni nesillere tanıtma yolunda küçük de olsa bir katkıda bulunmaktır. Bundan dolayı mecmuanın muhtevasına konu olan meselelerin neler olduğunu, sorulan sorulara hangi kıstaslara ve usullere göre çözüm bulunduğunu, fetva merkezinin bölgesel olarak etki alanını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Üzerinde çalıştığımız fetva defterinde Sivas ilinde yaşayan insanların karşılaştıkları özel durumlara ait fetvalar ortaya çıkarılmıştır. Bununla Sivas özelinde hangi durumlardan dolayı fetva merciine müracaat edildiği, ayrıca müftülerin hangi ölçülere göre nasıl fetva verdikleri okuyucuya sunulmuştur. Toplumun her kesiminden geldiği görülen ve daha çok akitler, nikâh ve boşanma konularıyla ilgili sorulara Hanefi mezhebinin içtihadları çerçevesinde cevap verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is a manuscript book which is named as Abdurrauf Efendi Fatwa Book. The fact that a large number of people do not know the Ottoman language today is keeping the new generations away from research and learning. Our goal is to embrace our heritage and introduce it to new generations. Therefore, it is aimed to find out the items that cause the book to be written, the questions which are answered according to the criteria and the regional area of the fatwa center. Our study reveals the fatwas about the special situations and events occurring in Sivas and its surroundings. By this way, it is aimed to learn how mufti gives fatwa according to which criteria. The questions about the subjects such as marriage and divorce wondered by the general public are answered according to the Hanafi sect.