Etiğin muhasebe mesleği açısından önemi: Olympus skandalı vaka analizi
The importance of ethics in accounting profession: The case study of Olympus scandal
  1. Tez No: 610831
  2. Yazar: NAMIK KEMAL SÜNNETCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN DİLEK ŞENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, etik, muhasebe meslek etiği, Olympus Vak'ası, Accounting, ethics, professional accountant ethics, Olympus Case
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Etik kurallar, muhasebe meslek mensuplarının mesleklerini geliştirmek, kamu güvenini korumak ve dürüstlük ve adalet göstermek için uymayı seçtiği temel ilkelerdir. Meslek örgütlerine katılan muhasebe meslek mensuplarının, mesleğin itibarını korumak için çaba gösterdikleri görülmektedir. Muhasebe meslek etiği, hem kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmayı hem de profesyonel muhakeme gerektiren özel durumların dikkatlice değerlendirilmesini içermektedir. Bağımsızlık, dürüstlük, gizlilik ve mesleki yeterlilik için etik çerçevelerin anlaşılması karar vermeye ve alanın itibarının korunmasına yardımcı olmaktadır. Meslek etiği, iş yapan insanların odaklanması gereken en önemli husustur. Özellikle muhasebeciler için gerçek kar ve zarar bilgileri ile açıklanan bir finansal tablo düzenlemenin temel sorumlulukları olduğu görülmektedir. Muhasebe mesleğinin etik ilkelere ve kurallara bağlı kalması, kamuya açık ve anlaşılır bilgiler verilmesi, sağlıklı bir iş sağlanması, ekonomik ve sosyal yaşam için büyük önem taşımaktadır. Muhasebe meslek mensupları sadece görünüşte değil, gerçekte de güvenilir ve ahlaki davranış sergilerse mesleklerinde başarılı olacaklar ve böylece sağlıklı bir toplum geliştireceklerdir. Bu tez çalışmasında muhasebe meslek etiğinin önemi literatür taraması ile tespit edilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, 2011 yılında Japonya'da ortaya çıkan Olympus skandalı kapsamında muhasebe etik ilkelerinin öneminin, vaka analizi yöntemi ile araştırılmasıdır. Araştırma kapsamında, yönetim, çıkar çatışması ve muhasebe sahtekârlığı dâhil olmak üzere bu skandalın nedenleri ayrıntılı olarak analiz edilmektedir. Vak'a çalışmasında ayrıca Olympus'un büyük zararları gizlemek için muhasebe hilelerini kullanmasının etkileri ve sonuçları tartışılmıştır. Bu tez çalışması muhasebe meslek etiğinin önemini literatür taraması yöntemi ile tespit etmek ve etik ilkelere ve kurallara uygun davranılmadığında sonuçların neler olduğunu belirlemek amacı ile önemli olup literatüre katkı sağlamaktadır. Ulusal literatür taramasında Olympus Vak'asının muhasebe meslek etiği açısından incelenmediği görülmüştür. Bu nedenle bu tez çalışması araştırmacılara, akademisyenlere, öğrencilere ve okuyuculara Olympus Vak'ası konusunda gelecekte yapılacak çalışmalarda kaynak olma konusunda fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ethical rules are the basic principles that professional accountants choose to comply with in order to improve their professions, protect public trust and show honesty and fairness. It is seen that professional accountants who participate in professional organizations have tried to protect the reputation of the profession. Professional ethics of accounting involves both strict adherence to rules and careful consideration of special circumstances requiring professional judgment. Understanding ethical frameworks for independence, honesty, confidentiality and professional competence helps to decide and maintain the reputation of the area. Professional ethics is the most important issue that people should focus on. In particular, it is seen that there is a fundamental responsibility for the accountants to prepare a financial statement containing the actual profit and loss information. Adherence to the ethical principles and rules of the accounting profession, providing clear and comprehensible information to the public, providing a healthy business is of great importance for economic and social life. If accounting professionals exhibit reliable and moral behavior, they will be successful in their profession and thus develop a healthy society. Adhering to the ethical principles and rules in the accounting profession, providing public information, providing a healthy business have great importance for economic and social life. Accounting professionals will not only appear in appearance, but in fact, if they exhibit reliable and moral behavior, they will be successful in their profession and thus develop a healthy society. In this study, the importance of accounting professional ethics is determined by literature review. In this context, the importance of accounting ethics in the context of the Olympus scandal, which was introduced in 2011 in Japan, was investigated with case analysis method. Within the scope of the research, the reasons for this scandal, including management, conflict of interest and accounting fraud, are analyzed in detail. The implications and consequences of Olympus' use of accounting fraud to conceal great harms have been discussed. This study contributes to the literature and it is important in order to determine the importance of professional accountant ethics by using literature review method and to determine the results when ethical principles and rules are not followed. In the national literature review, it was observed that the Olympus Case was not examined in terms of professional accountant ethics rules. Therefore, this study contributes to researchers, academics, students, readers and future studies on the Olympus Case.