Türkiye'de sağlık sistemi ve sağlıkta dönüşüm programı (2003-2019)
Turkey health system and the health transformation program (2003-2019)
  1. Tez No: 610857
  2. Yazar: SİNAN SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÇAĞRI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı, Türk Sağlık Sistemi, Sağlıkta Dönüşüm, Health Transformation Program, Turkish Health System, Health Transformation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Sağlık uluslararası bir kavramdır ve sağlıklı yaşamak her bireyin hakkıdır. Devletin vatandaşa karşı var olan yükümlülükleri arasında bireylerin sağlığının korunması ve sağlık hizmetlerinin sunulması bulunmaktadır. Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumları sağlıklı toplumlarda gelişmiş ülkeleri oluşturur. Bir ülkenin gelişmesinin sağlıklı bireyler sayesinde olduğu düşünüldüğünde sağlık hem bireysel hem de kamusal yönüyle büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle devletler sağlık politikaları doğrultusunda sağlık sistemleri oluşturmuş ve bireylerin sağlığı korunmaya çalışılmıştır. Dünyada meydana gelen değişiklikler küreselleşme ile ülkeleri her alanda olduğu gibi sağlık alanında da etkilemektedir. Ülkeler sağlık sistemlerini günün şartlarına uyarlamak zorundadırlar. Ülkemizde sağlık alanında yapılan çalışmalar 19.yy Osmanlı Devletine kadar uzanmakta ve cumhuriyet döneminde de dönemin şartları doğrultusunda devam etmektedir. Türkiye'de sağlık politikalarında yapılan değişiklikler özellikle 2003 yılından sonra hız kazanmış ve bu alanda köklü değişiklikler yapılmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kaliteli, etkili ve nitelikli sağlık hizmetlerinin bireylere sunulması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı'nın idari ve fonksiyonel bakımdan yapılandırılması, genel sağlık sigortası sistemine geçilerek sigortalı birey kapsamının arttırılması, parçalı yapıdaki sağlık kuruluşlarının tek çatı altına alınması, hastanelerin idari ve mali yönüyle özerk bir yapıya kavuşması, aile hekimliği sisteminin uygulamaya konması, sağlık alanına özel sektör yatırımlarının özendirilmesi, sağlık alanında e-dönüşüm projelerinin uygulamaya konması gerçekleştirilerek sağlık sisteminde yapısal bir dönüşüm yaşanmıştır.
Özet (Çeviri)
Health is an international concept and every individual has the right to live healthy. The state's obligations to the citizen include protection of the health of individuals and the provision of health services. Healthy individuals form healthy communities in developed countries in healthy societies. Considering that the development of a country is due to healthy individuals, health is of great importance both from the individual and public aspects. Therefore, states have established health systems in line with health policies and tried to protect the health of individuals. Along with globalization, changes in the world affect countries in the field of health as well as in all other areas. Countries have to adapt their health systems to today's conditions. The studies carried out in the field of health in our country date back to the 19'th century Ottoman State and continued in the republic period in line with the conditions of the period. Changes made in health policy in Turkey in 2003 and accelerated especially after drastic changes have been made in this area. Health Transformation Program aims to provide quality, effective and qualified health services to individuals. In this context, the Ministry of Health to be structured in terms of administrative and functional, general health insurance system to increase the scope of insured individuals, fragmented health institutions under a single roof, the administrative and financial aspects of hospitals to have an autonomous structure, the implementation of the family medicine system, encouraging sector investments and implementation of e-transformation projects in the field of health.