Sağlık işletmelerinde hizmetlerin yürütülmesinde hemşireler odaklı performansa dayalı ödeme sistemleri: Bir devlet hastanesi örneği
Nurce-oriented performance based payment system in conducting services of healthcare facitities: Public hospital example
  1. Tez No: 742429
  2. Yazar: BEYZA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta dönüşüm, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi, Hastane, Sağlık Personeli, Hizmet Kalitesi, Transformation in health, Performance Based Supplementary Payment System, Hospital, Health Personnel, Service Quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
2003 yılında sağlıkta dönüşüm hareketi ile ortaya çıkan performansa göre çalışanlara ek ödemenin yapılması öncelikle sağlık sisteminde profesyonelleşme, hizmetlerin üretimi ve tüketiminde verimlilik, kalite, memnuniyet oranını arttırma gibi hedeflerle ortaya çıkmıştır. Bu hedeflerin karşılanma düzeyini sağlık sisteminin temel unsuru olan çalışanların perspektifi ile açıklamak araştırmanın amacıdır. Performansa dayalı ek ödeme sisteminin, sağlık çalışanlarına özellikle sektörünün önemli bir parçası olan hemşirelerin performanslarına ve hizmet kalitelerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bölümlerde, Türkiye'de sağlık işletmeleri ve hizmetlerinin yapısı, sağlıkta hemşire odaklı başarı değerleme sistemleri, performansa dayalı hemşirelik hizmetleri ve ödeme sistemlerine yönelik detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Son olarak sağlık çalışanlarına Korku(2019)'un geliştirdiği anket formu araştırmacının izni ile uygulatılarak elde edilen verilere yönelik analiz sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmanın evrenini Kocaeli' de T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde görev alan tüm sağlık çalışanları oluşturmaktadır. 32 soruluk anket formu 136 sağlık çalışanına birebir görüşme sonucunda uygulatılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 17.0 programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu histogram grafikleri ve Kolmogorov-Smirnov testi ile incelendi. Kategorik değişkenler Pearson Ki Kare Testi ile karşılaştırıldı. Analiz sonucunda hastaların muayene, tetkik, ameliyat olmak için beklediği süre, gereksiz tetkiklerin, kaynakların israfının ve hasta şikâyetlerinin artmış olması; muayene süresi, hastalarla kurulan ilişki kalitesinin ve çalışma isteğinin azalması, çalışmanın belirlediği olumsuz sonuçlardır. Olumlu sonuçlar ise; hastaların hekime daha rahat soru sorması, hakkaniyet, hastaların bilgilendirilmesi, tıbbi kararlara katılması ve hasta memnuniyetinin artması olarak tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2003, with the health transformation movement, making additional payments to employees according to their performance emerged primarily with the objectives of professionalization in the health system, efficiency in the production and consumption of services, quality, and increasing the rate of satisfaction. The research aims to explain the level of meeting these goals from the perspective of the employees, who are the basic elements of the health system. The effect of the performance-based additional payment system on the performance and service quality of health workers, especially nurses, who are an important part of the sector, has been investigated. The study consists of four parts. In the chapters, detailed information was given on the structure of health enterprises and services in Turkey, nurse-oriented success evaluation systems in health, performance-based nursing services, and payment systems. Finally, the analysis results of the data obtained by applying the questionnaire form developed by Korku(2019) to health workers with the permission of the researcher are given. The universe of the research is in Kocaeli, T.C. It consists of all health workers working in hospitals affiliated with the Ministry of Health. A questionnaire with 32 questions was applied to 136 health workers as a result of one-to-one interviews. Statistical analyzes were performed with the help of the SPSS version 17.0 program. The conformity of the variables to the normal distribution was examined by histogram graphics and the Kolmogorov-Smirnov test. Categorical variables were compared with the Pearson Chi-Square Test. As a result of the analysis, the patient's waiting time for examination, examination, surgery, unnecessary examinations, wastage of resources, and patient complaints increased; The duration of the examination, the decrease in the quality of the relationship with the patients, and the desire to work are the negative results determined by the study. The positive results are; It has been determined that patients ask questions to the physician more easily, fairness, inform patients, participate in medical decisions, and increase patient satisfaction. Suggestions have been made for all these results.