Ortam kültüründe roka ve semizotunun üretim olanakları ve hasat sonrası dayanımlarının belirlenmesi
Production opportunities of rocket and purslane in growing media and determi̇nati̇on of postharvest li̇fe
  1. Tez No: 610874
  2. Yazar: ERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Torf, perlit, besin çözeltisi, depolama, kalite, Peat, perlite, nutrient solution, storage, quality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada roka ve semizotunun ortam kültüründe yetiştiriciliğinde üretim döneminin, yetiştirme ortamının ve besin çözeltisi konsantrasyonunun bitki gelişimi, verim ve ürün kalitesine etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca hasat sonrasında meydana gelen kalite değişikliklerini saptamak için depolama çalışması yapılarak üründeki değişim araştırılmıştır. Araştırmada roka (cv. Bengi) ve semizotu (cv. Tunç), ilkbahar ve yaz dönemlerinde; yetiştirme ortamı olarak torf, perlit ve torf:perlit (1:1 v/v) kullanılarak ve makro element konsantrasyonu tam doz ve yarım doz olan besin solüsyonunda yetiştirilmiştir. Hasattan sonra bitkiler modifiye atmosfer paketleme torbaları ile ambalajlandıktan sonra soğuk hava koşullarında (0-2°C, %85-90 nem) depolanmıştır. Araştırmada verim, morfolojik (bitki boyu, gövde boyu, gövde çapı, yaprak kalınlığı, bitki üst aksam ve kök kuru ağırlıkları) ve fizyolojik (klorofil indeksi) parametreler yanında, depolama araştırmasında semizotunda 0., 4. ve 8. günlerde, rokada ilaveten 12. ve 16. günlerde kalite (renk, vitamin C, fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi) değişimleri ile ağırlık kayıpları saptanmıştır. Semizotunda ilkbahar döneminde verim değerleri en yüksek olmuş, en yüksek verim değeri her iki dönemde de tam doz x torf uygulamasından elde edilmiştir. Rokada dönem x doz x ortam interaksiyonu önemli çıkmış ve en yüksek verim değeri, ilkbahar x tam doz x torf uygulamasından alınmıştır. Depolamada 4. günden sonra kalite özelliklerinin bozulmaya başladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effects of production period, growing medium and nutrient concentration on plant growth, yield and quality of rocket and purslane culture. In addition, to determine the quality changes that occurred at post harvest period, changes in product during storage were investigated. In the research, rocket (cv. Bengi) and purslane (cv. Tunç) were grown at spring or summer periods in peat, perlite or peat: perlite (1:1 v/v) as the growing medium and macro-element concentrations of the nutrient solution prepared was applied as complete full dose or half dose of the macro elements. After harvest, the plants were stored in cold storage conditions (0-2°C, 85-90% RH) after packaging with modified atmosphere packing bags. Yield, morphological (plant height, stem height, stem diameter, leaf thickness, dry weights of shoot and roots) and physiological (chlorophyll index) paramaters; quality changes during storage period (weight loss, color, vitamin C, total phenolic content and antioxidant activity) were determined on the 0th,4th and 8th days in purslane and additionally on the 12th and 16th days in rocket. Purslane had the highest yield values in spring period and the highest yield value was obtained from full dose x peat application in both periods. The period x dose x medium interaction was significant in rocket and the highest yield value was obtained from spring x full dose x peat application. It was determined that 4 days the quality characteristics started to deteriorate.