Geri Dön

Türk Kamu Hukukunda bilim ve sanat hürriyeti ve uygulamaya yansımaları

Freedom of science and the arts in Turkish Public Law and its reflections on practice

  1. Tez No: 611089
  2. Yazar: YÜKSEL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE BİNGÖL SCHRİJER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve Sanat Hürriyeti, 1982 Anayasası madde 27, Bilim Özgürlüğü, Sanat Özgürlüğü, Freedom of Science and Arts, Article 27 of the Constitution of 1982, Freedom of Science, Freedom of Arts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 172

Özet

İnsanın fikir üretimi alanındaki en yüce faaliyetleri olarak nitelenen bilim ve sanat, topluma daima yeniliği ve gelişmeyi getirdiği için özgürlüğe ihtiyaç duymaktadır. Bilim ve sanat alanındaki özgürlük ihtiyacının yansıması olarak 1982 Anayasası'nda“Bilim ve Sanat Hürriyeti”27. maddede düzenlenmiştir. Bu çalışmada Anayasa'nın 27. maddesindeki düzenleme esas alınarak, bilim ve sanat hürriyetinin niteliği, kapsamı ve sınırlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde bilim ve sanat kavramlarına ilişkin genel açıklamalar yapıldıktan sonra, bilimin ve sanatın devlet ile kurulması zorunlu olan ilişkisi ve bilim ve sanat hürriyetine neden ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bilim ve sanat hürriyetinin niteliği, çeşitli hak sınıflandırmaları ile ele alınmış, 27. maddeye göre bilim ve sanat hürriyetinin faaliyet ve kişi bakımından kapsamının tespiti yapılmış ve Anayasa ile bilim ve sanat hürriyetine getirilen sınırlama sebepleri açıklanarak; esasında bu özgürlüğün koruma alanının nasıl belirlenmesi gerektiği sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, bilim ve sanat hürriyetinin uygulamada kanunlar ile nasıl sınırlandığı ile yargı kararlarında ne şekilde ele alınıp, korunduğu örnekler ile ortaya konulmuş ve bilim ve sanat hürriyeti için çizilen kapsam tartışılmıştır. Bilimin ve sanatın sabit kalmayıp, değişen yapısı bu özgürlüğün içeriğini ve kapsamını da zaman içerisinde farklılaştırmakta; bu sebeple bilim ve sanat açısından özgür bir yorumlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma kapsamında yapılan araştırmalar ile bilim ve sanat hürriyetine, Türk Kamu Hukukunda getirilen sınırların uygulamada geniş yorumlandığı ve bu özgürlüğü korumaya yönelik hükümlerin uygulama karşısında yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

Science and art, which are considered to be the most honourable activities in the area of human beings' idea generating, require freedom since they always introduce innovation and development to society. As the reflection of the need for this freedom,“Freedom of Science and Arts”is regulated in Article 27 of the Constitution of 1982. In this study, it is aimed to present the qualification, scope and the limitations of freedom of science and arts based on Article 27 of the Constitution. In the first part of the study, the indispensable relationship between the state, science and art is explained and the question why the freedom of science and art is actually essential is answered, after general explanations related to the concepts of science and art. In the second part of the study, the qualification of freedom of science and art is approached with various classifications of rights. Additionally, the scope of freedom of science and art is determined in means of activity and person according to Article 27. Restriction imposed to freedom of science and art caused by Constitution is argued with its reasons and the main emphasis is put on the question how the borders of this freedom area should be specified. In the third part of the study, it is shown with examples that how the freedom of science and art is indeed limited in practice with law and how this freedom is protected and approached in judicial decisions. The scope which is determined for freedom of science and art is discussed as well. The ever-changing nature of science and art also diversifies the content and the scope of this freedom over time, therefore; there is a need for an independent interpretation in terms of science and art. With the researches carried out within the scope of this study, it has been concluded that the limitations introduced to Turkish Public Law are widely interpreted in practice and the provisions to protect this freedom remain insufficient.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de su hakkı

    The right to water in Turkey

    YILDIZ AKEL ÜNAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL

  2. Türk Anayasa Hukuku'nda kişi hürriyeti ve güvenliği

    Right of individual freedom and security in Turkish Constitutional Law

    MEHMET ÇAKIROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    HukukAnkara Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MERİH ÖDEN

  3. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk hukukunda sanatsal ifade özgürlüğü

    European convention on human rights and freedom of artistic expression in Turkish law

    VESİLE SETENAY ERSOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Hukukİstanbul Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET SEMİH GEMALMAZ

  4. Türk Ceza Hukukunda uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına özendirme suçu

    The crime of encouraging the use of drugs and stimulant substances in Turkish Criminal Law

    SENANUR EMİROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HukukAnkara Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHARREM ÖZEN

  5. Türk Hukukunda patent hakkının korunması ve Rekabet Hukuku açısından sonuçları

    Başlık çevirisi yok

    EBRU ALİUSTA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    HukukGazi Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YADİGÂR İZMİRLİ