Ekonomi politik bağlamda sosyal ağlarda kişisel imajın işlevselleşmesi: Dijital emek
Functionalization of personal image in social networks in the economic political context: Digital labor
  1. Tez No: 611099
  2. Yazar: BATUHAN BOZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KOÇ AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Medya, Dijital Emek, Sosyal Ağlar, Ekonomi Politik, Kişisel İmaj, Dijital Media, Dijital Labour, Social Networks, Political Economy, Personal İmage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Enformasyon teknolojilerindeki gelişim neticesinde günümüz dünyasında, yüzyüze iletişim her ne kadar önemini sürdürse de, dolayımlı alanda gerçekleşen etkileşim ve etkileşimin etkileri giderek ön plana çıkmaktadır. Milyonlarca kullancısı olan sosyal ağlar örneğinde olduğu gibi kişiler, zaman-mekân bariyerlerini hızla aşarak, hızlı bir şekilde enformasyon üretip paylaşarak etkileşim kurabilmekte; etkileşimlerini olduklarından öte olmak istedikleri kimliklerle, imajlarla yani adeta ikinci bedenleriyle gerçekleştirebilmektedirler. Fakat aktörler sosyal ağların dolayımlı alanında imajlar üzerinden gerçekleşen etkileşime zaman ayırdığı düzeyde beraberinde emek üreticisi olmaktadırlar. Bu tez, kullanıcıların imajları üzerinden birer kamusal alan örneği olan ticari sosyal ağlarda kurduğu etkileşim sürecinde imaj inşa ettikçe platformlarca birikim adına nasıl araçsallaştığına odaklanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada, kullanıcıların imajlarını ticari sosyal ağlarda kurarken, dijital emek üreticisi olarak platformlarca sömürüldüğü varsayılmaktadır. Bu açıdan ticari sosyal ağlardaki kişisel imajın platformların birikimi için işlevselleştiği ileri sürülmektedir. Bu bağlamda araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi olan doküman analizi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın sonunda, birer ticari sosyal ağ olarak Facebook'ta, Vkontakte'da, Pinterest'te aktörler kişisel imajlarlarını inşa edip dijital emek üretirken, gözetleme altında dijital emek sömürüsüne uğradığı, kullanıcıların imajlarının bu bağlamda işlevselleştiği ile karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the development of information technologies, face-to-face communication continues to be important in today's world, but the interaction and the effects of interaction in the mediated field are becoming increasingly prominent. As in the case of social networks with millions of users, people are able to interact by quickly transcending time-space barriers, producing and sharing information quickly; they can make their interactions with identities, images, that is second bodies. But actors become labour producers with the level of time spent on the interaction through images in the mediated field of social networks. This thesis focuses on how users become instrumental in the name of platforms as they build images in the process of interaction in commercial social networks, which are examples of public spaces through their images. In this direction, ıt is assumed that while exploiting user images in the commercial social networks, it is exploited by platforms as a digital labor producer. In this respect, it is suggested that the personal images in commercial social networks becomes functional for the accumulation of platforms. In this context, document analysis method was preferred as qualitative research method as research method. At the end of the research, as commercial social networks, while Facebook, Vkontakte, Pinterest actors build their personal images and produce digital labor, they were exploited under surveillance and the users' image became functional in this context.