Fenolik reçinesi kullanılarak modifiye edilen bitümün reolojik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of rheological and physical properties of bitumen modified by phenolic resin
- Tez No: 611139
- Danışmanlar: PROF. DR. PERVİZ AHMEDZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenolik reçine, bitüm, reoloji, bitüm performans sınıfı, termoset, Phenolic resin, bitumen, rheology, performance grade of bitumen, thermoset
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET FENOLİK REÇİNESİ KULLANILARAK MODİFİYE EDİLEN BİTÜMÜN REOLOJİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÇİFTÇİOĞLU, Polen Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Perviz Ahmedzade Aralık 2019, 126 sayfa Karayolu mühendisliğinin en önemli ilgi alanlarından bir tanesi olan kaplama tasarımı artan karayolu taşımacılığı ile daha da önem kazanmaktadır. Bu durum karayolu mühendislerini, gerek stabilite gerekse performans yönünden daha iyi özellikler gösteren esnek kaplamalar tasarlamaya teşvik etmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda esnek kaplamalarda meydana gelen bozulmaları azaltmak ve kaplamaların performansının artırılması için bitümün değişik malzemelerle modifiye edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Tez çalışması kapsamında fenolik reçine ilavesinin bitümün fiziksel ve reolojik özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, B1 ve B2 penetrasyona sahip saf bitümler, ağırlıkça %2, %4, %6, %8 ve %10 oranında fenolik reçine ile modifiye edilerek, saf bitümler ile birlikte toplam 12 adet bitümlü bağlayıcı hazırlanmıştır. Hazırlanan bitümlü bağlayıcılar üzerinde yumuşama noktası, penetrasyon, dönel ince film halinde ısıtma etüvü, dönel viskozite, dinamik kayma reometresi, basınçlı yaşlandırma kabı ve çoklu gerilme sünme toplanma ve burulma sünme deneyleri uygulanmıştır. Deneyler sonucunda bitümlü bağlayıcıların sertleşme, yaşlanma, viskozite gibi fiziksel özellikleri incelenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF RHEOLOGICAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF BITUMEN MODIFIED BY PHENOLIC RESIN ÇİFTÇİOĞLU, Polen Ms in Civil Eng. Supervisor: Prof. Dr. Perviz AHMEDZADE December 2019, 126 pages Pavement design, which is one of the most important areas of interest in highway engineering, is becoming more important with increasing highway transport. This encouraged highway engineers to design flexible pavements with better properties both in terms of stability and performance. As a result of the studies, it has become necessary to modify the bitumen with different materials in order to reduce the deterioration of the flexible pavement and increase the performance of the pavement. The aim of this thesis is to investigate the effect of phenolic resin addition on the physical and rheological properties of bitumen. In this respect, B1 and B2 penetration grade bitumen was modified with 2%, 4%, 6%, 8% and 10% phenolic resin and a total of 12 bitumen binders were prepared together with pure bitumen. Softening point, penetration, rolling thin film oven (RTFO), rotational viscosity (RV), dynamic shear rheometer (DSR), pressure aging vessel (PAV)and multiple shear creep recovery test (MSCR), were applied on the prepared bituminous binders. As a result of the experiments, physical properties of bituminous binders such as hardening, aging and viscosity were investigated. Then high temperature performance grade of the binders was determined.