A Study on the treatment of phenolic industrial wastewaters by physico-chemical biological methods
- Tez No: 2918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLERMAN SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenollü atıksularm arıtımı, aktif çamur sistemi, toz aktif kömür, toz aktif kömür arıtım işlemi vı
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET FENOLİK ENDÜSTRİYEL ATIKSÜLARIN FİZİKO-KÎMYASAL BİYOLOJİK YÖNTEMLE ARITILMASI IŞIKMAN, ÖMER Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gülerman Sürücü Şubat 1988, 111 sayfa Hızlı ve plansız endüstrileşme, özellikle geri kalmış ülkelerde doğal kaynaklar üzerinde bir çok problemlere yol açmaktadır. Ekonomik ve sosyal olumsuzluklarının yanısıra doğal çevrede bu tehlikelerden büyük bir pay almaktadır. Çevre problemlerinin büyük bir kısmı endüstriyel atık- suların alıcı ortamlara deşarjı sonucu meydana gelmektedir. Günümüzde, bir çok ülke endüstriyel atıksu deşarjlarından kaynaklanan çevre sorunlarını çözmek için çalışmalar yapmaktadır. Endüstriyel atıksularda sık olarak bulunması ve zehirli organik yapısından dolayı fenol arıtımı oldukça önemlidir.Günümüzde, bir takım arıtım teknikleri geniş aralıklardaki fenol derişimleri içeren endüstriyel atıksuları gidermede kulla nılabilmektedir, öte yandan atıksu içindeki fenol miktarının devamlı değişken olabilmesi, başta aktif çamur olmak üzere, ekonomik ve etkili olan biyolojik arıtım metodlarının uygulan masını engellemiştir. Son on yılda, bu tip problemi çözmek amacıyla, ve arıtımı gerçekleştiren biyolojik kütleyi korumak için, aktif çamur sisteminin havalandırma tankına toz halindeki aktif kömür katımı gündeme gelmiştir. Bu çalışmada, aktif çamur sistemlerinde fenol giderme, toz aktif kömür katkılı ve katkısız olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki, aynı işletme koşul larında aktif kömür katkısız aktif çamur sistemi 250 mg/1 ve 100 mg/1 kömür katkılı reaktörlerden daha iyi bir fenol arıtım performansına sahiptir. Aktif kömür katkılı reaktörlerdeki performans düşüklüğüne bu reaktörlerdeki oksijen transferinin azlığının sebep olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TREATMENT OF PHENOLIC INDUSTRIAL WASTEWATERS BY PHYSICO-CHEMICAL BIOLOGICAL METHODS IŞIKMAN, ÖMER Ms. in Env.Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Gülerman Sürücü February 1988, 111 pages Rapid and unplanned industrialization, especially, in underdeveloped countries cause many proDİems on natural resources. Besides economic and social disadvantages, it affects the natural environment negatively. A large portion of the environmental problems come into existence due to industrial wastewater discharges into the receiving bodies. Today, many countries try to solve environmental problems originated from industrial discharges. Due to the toxic organic nature and abundance in industrial wastewaters, phenol treatment is very important. iiiToday, some treatment techniques are available to remove wide range of concentrations of phenols in industrial wastewaters. But economic and effective biological treatment methods, mainly activated sludge systems can not be used in the treatment of phenolic wastewaters due to the variable influent phenol concentrations. To solve this problem, powdered activated carbon addition into the aeration tank of the activated sludge system, for the protection of microbial life, that enhance the treatment come into view in the last decade. In this study, phenol removal performance of the activated sludge systems with and without addition of powdered activated carbon were investigated. Results have shown that, at the same operational conditions, phenol removal in activated sludge reactor containiny no activated carbon was superios than witn 250 mg/1 and 100 mg/1 activated carbon containing reactors. It is concluded that this reduction in the performance of activated carbon containing units might be a result of the decrease in the oxygen transfer in those reactors. Key words : Treatment of phenolic wastewaters, activated sludge, powdered activated carbon, powdered activated carbon treatment process. iv