ATM yer seçiminde başlıca veri madenciliği teknikleri ile tahminleme
Methods for ATM installation estimation
- Tez No: 611169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE CİLACI TOMBUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ATM, Digital Channels, Accessibility, Point Of Interest, Heat Map, Forecast, Multi Regression, Data Mining
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Teknolojik anlamda değişimin etkilerinin en belirgin hissedildiği sektörlerin başında Bankacılık sektörü gelmektedir. Bu gelişmeler ile hizmet maliyetlerinde düşüş, müşterilere ulaşım ağının hızlanması ve yine şube ağının yaygın olmadığı noktalarda da satış ve müşteri kazanımı sağlanması amaçlanmaktadır. Telefon Bankacılıkları, Çağrı Merkezleri, Kiosklar, Mobil ve İnternet Bankacılığı gibi Dijital Kanallar ve ATM'ler ile müşterilerin şube dışında da bankacılık ürünlerine erişim sağlamaları ve çok daha az maliyetler ile satış/hizmet kanalları artırımı mümkün olmuştur. Tüm bu Dijital Kanallar içerisinde nakit işlem yapılmasını sağlayan tek kanal olan ATM'lerin doğru noktalara konulması da maliyet ve müşteri erişimi anlamında oldukça önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı ATM kurulumlarında gerçekleşecek işlem adetlerini çoklu regresyon ve ver madenciliği teknikleriyle tahminlemektir.. ATM; 2. Dijital Kanallar; 3. Erişilebilirlik; 4. Point Of Interest; 5. Isı Haritası; 6. Tahminleme; 7. Çoklu regresyon; 8. Veri madenciliği
Özet (Çeviri)
Banking is one of the sectors in which the effects of technological changes are mostly noticed. Decrement in the service cost, the acceleration of the network to the customers, providing new sales and customer acquisition, in points where the branch network is not common, are the main targets of these progress. Digital Channels such as ATM, Call Center, Telephone Banking, Kiosk, Mobile and Internet Banking provided access of customers to banking products outside the branch and helped increment in sales and service channels with less costs. Installing the ATMs to the right and effective points, which are the only channel providing cash transactions among these Digital Channels, is the key point in terms of cost decrease and customer access. The main purpose of this study is to forecast the number of ATM transactions by using the multi regression and data mining techniques.