Et-Tahrir Ve't-Tenvir ve Revaiu'l-Beyan'ın ahkam ayetleri açısından mukayesesi
A comparison between Al-Tahrir Wa'l-Tanwir and Rawai' Al-Bayan in terms of legal verses
- Tez No: 611185
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Et-Tahrir ve't-Tenvir, Revaiul Beyan, İbn Aşur, Sabûni, Ahkam Ayetleri, Tafsir al-Tahrir wa'l-Tanwir, Rawai' al-Bayan Tafsir Ayat al-Ahkam Min al-Qur'an, Muhammad al-Tahir ibn Ashur, Muhammad Ali al-Sabuni, Legal Verses
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
XX. asrın güzide ilim şahsiyetleri olarak tanınan ve ilmi, bilimsel ve düşünsel olarak ilmî camiaya önderlik eden iki 'alim-entelektüel' İbn Aşur ve es- Sabûni'nin tefsir alanında, bilhassa ahkâm ayetleri hususundaki yorumlarını sistematik bir şekilde kıyaslayacağız. Bu kıyaslama iki temel kaynak üzerinden (Et-Tahrir ve't-Tenvir - Revaiul Beyan) yürütülecek olup her iki şahsiyetin de kendilerine has üslupla kaleme aldıkları bu iki eserle gerçekleştirilecek. İbn Aşur ve Sabûni'nin hayatı, fikir dünyası, tahsil serüveni ve akademik çalışmalarına değinip kıyaslamaya temel aldığımız eserler başta olmak üzere âlimlerin diğer eserleri hakkında da bilgi aktaracağız. Kendilerine özgü tarzla yürüttükleri metodlar ve kullandıkları kaynakları, hemfikir oldukları veya farklı düşündükleri mevzuları aktarıp tüm çalışmamızın sonucunda konulara olan yaklaşımlarını açığa kavuşturacağız. Örnek verecek olursak; sihir öğrenmek ve öğretmenin caiz olup olmadığı, hastalıktan veya yolculuktan dolayı tutulamayan oruçların kazası, bir müslümanı yanlışlıkla öldürenin azat etmesi gereken kölenin vasfına dair, kadınların örtünmesi gibi hususlarda beyan ettikleri görüşleri kıyasladık.
Özet (Çeviri)
İn this study, we have systematically compared the commentaries of Muhammad al-Tahir ibn Ashur (1879-1973) and Muhammad Ali al-Sabuni (1930-…), made on the legal verses of the Holy Quran. Both, eminent scientific and intellectual figures of the XX. Century in the field of Quranic exegesis, has led the academic community scientifically, scholarly and intellectually. This comparison is based on two basic sources (Tafsir al-Tahrir wa'l-Tanwir and Rawai' al-Bayan Tafsir Ayat al-Ahkam Min al-Qur'an), which are written by the two personalities in a quite unique style. We have given information about Ibn Ashur and al-Sabuni's life, ideas, journeys collecting knowledge, academic studies and also information about their other works. We have discussed the methods they have used and the sources they have based it on, the issues they agreed on, or contradicted with each other, and we have tried to clarify their different approaches and opinions to the issues. To name a few of those issues; Is it legally permitted to learn and teach magic, how should the fasting that cannot be held due to illness or journey be restored, woman's cover etc.