Alman literatüründe İslam felsefesi algısı - Max Horten örneği
The perception of Islamic philosophy in German literature - the case of Max Horten
- Tez No: 611187
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Max Horten, Alman Oryantalizm, Pers-Hint Felsefesi, İslam Düşüncesi, İslam Felsefesi, Max Horten, German Orientalism, Persian-Indian Philosophy, Islamic Thought, Islamic Philosophy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Müslümanların Endülüs'te olan topraklarını kaybetmeleri sonucu, Hıristiyanlar bir ilim merkezi olan Tuleytula'yı (Toledo) ele geçirerek, Müslüman kütüphanelerdeki Arapça eserleri keşfetmişlerdir. Bu sayede Orta Çağ Hıristiyan kültürü Endülüs üzerinden İslam felsefesi ile buluşmuştur. Batı'nın İslam felsefesine olan ilgisi zamanla devam etmiş ve özellikle 19. yüzyılın sonlarındaki ve 20. yüzyıldaki oryantalistler tarafından büyük ilgi görmüştür. Bunun sonucunda Arapça eserlerin çevirisi, tenkidi ve incelenip yorumlanması gerçekleşmiştir. Bu araştırmada, batılı oryantalistlerden biri olan ve henüz hakkında bu şekilde bir çalışma yapılmamış olan Max Horten (1874-1945) tanıtılacak ve Die Philosophie im Islam isimli eseri üzerinden İslam felsefesi algısı açıklanacaktır. Horten'in İslam felsefesine dair düşüncelerinin açıklanması ile Alman literatüründe İslam felsefesi hakkındaki bakış açılarından birinin keşfedilmiş olmasını sağlayacaktır. Max Horten'in incelenmesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Horten'in hayatı, hocaları, eserleri hakkında bilgiler paylaşılacaktır. İkinci bölümde Horten'in İslam felsefesi hakkındaki görüş ve düşünceleri aktarılacaktır. Ardından paylaşılan bilgiler sonuç kısmında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
When Muslims lost their lands in Andalusia, Christians grabbed the Tuleytula Science Center (Toledo) and discovered Arabic works in Muslim libraries. So the medieval Christian culture met the Islamic philosophy through Andalusia. The interest of the West in Islamic philosophy has continued over time and has met with great interest especially among the Orientalists of the late 19th and 20th centuries. As a result, translations, critiques and interpretations of Arabic works were realized. In this study, one of the western orientalists, Max Horten (1874-1945), who has not yet been studied in this way, will be introduced and his perception of Islamic philosophy will be explained through his work Die Philosophie im Islam. By explaining Horten's ideas on Islamic philosophy, one of the perspectives of Islamic philosophy in German literature will be discovered. The study of Max Horten consists of two parts. In the first part, information about Horten's life, teachers and works will be shared. In the second part, Horten's views and thoughts about Islamic philosophy will be presented. The shared information will then be evaluated in the conclusion.