Plesanta, gebe ve kordon kanında organoklorlu pestisit seviyeleri
Levels of organoclored pesticide in plesanta, pregnant and cord blood
- Tez No: 611467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ARSLANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kordon Kanı, Maternal Kanı Organoklorlu Pestisitler (OCP'ler), Plasental Doku, Poliklorlu Bifeniller (PCBler), Cord Serum, Maternal Serum, Organo Chloarinated Pesticides (OCPs), Plecenta, Polychlorinated Biphenyls (PCBs)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, daha önce belirlenen Poli Klorlu Bifeniller (PCB) ve Organ Klorlu Pestisitler (OCP)'re maruz kalmanın erken doğum eylemi, intro üterin büyüme kısıtlılığı ve düşük doğum ağırlıklı fetusların doğurtulması gibi obstetrik komplikasyonlarla ilişkisini incelemesi, kirleticilerin maternal kanda, kordon kanında ve plasental dokuda miktarlarını belirlemeyi ve kirleticilerin plasentadan fetusa geçişini oransal olarak kıyaslamayı amaçlamaktadır. Çoklu lineer modeller ile her bir kirleticinin obstetrik komplikasyonlarla ilişkisi incelenecektir. Bu amaçla belirlenen gebelerde bilgi formu verilmiş, gebe kanı alınmış, doğum sırasında ise kordon ve plesenta doku örneği alınmıştır. Alınan numunler ön işlem yapıldıktan sonra örneklerdeki organik kirleticiler solvent ekstraksiyon yöntemi ile ayrılarak, konsantre edilmiş, kolon kromatografisi metoduyla girişim yapan bileşiklerden temizlenerek hazırlanan örnekler Gaz Kromatografisi/ Kütle Spektrometresi (GC/MS) cihazı ile analiz edilmişlerdir. Analiz yöntemi 15 PCB (PCB -44, -149+153, -138, -180, -170) ve 17 OCPs (DDE, DDT, HCH) kirleticisini kantitatif olarak analiz edebilmesine rağmen numunelerde bulunan kirletici konsantrasyonu yöntem belirleme sınırı altında (LOD) kaldığı için 4 OCP ve 6 PCBs örneklerin %20'sinden fazlasında görülmüştür. Maternal kan, kordon kanı ve plasental dokuda en yüksek pestisit konsantrasyonu 253 ng/g lipid değeri ile p,p'-DDE ölçülmüştür. Maternal kan ila kordon kanı arasındaki oran β-HCH için 0,42 - 0,76, p,p'-DDE için 0,49 - 0,87; p,p'-DDD için 0,51 - 1,03; p,p′-DDT için 0,82 - 1,54 aralığında değişmiştir. Kirleticilerin kompartmanlar arasındaki oranları geçişler sırasında oluşan farklı fiziksel-kimyasal proseslerin dağılımda önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine whether in utero exposure to current levels of different Poly Chlorinated Bifenlyl (PCBs) and Organo Chloarinated pesticides (OCP) associated with obstetric complications such as premature birth, intro-uterun growth restiriction low birth weight, and evaluate specifically transfer of these polluatnts through placenta in the cohort by examination of maternal and fetal distribution of these pollutants in mother-child pairs and quantification of the partition ratios between maternal blood, cord blood and placental tissue. Multiple linear regression models will be used to investigate the associations of obstetric complications with each compound individually. For this purpose, an information form was given to pregnant women, pregnant blood was taken, and cord and plesenta tissue samples were taken during delivery. The organic compounds were extracted from pre-treated samples by solvent extraction method, then extracts were concentrated and they were cleaned-up by column chromatography method and finally prepared samples were analyzed by Gas Chromatography/Mass Spectroscopy instrument Although the method was developed for 15 PCBs and 17 OCPs, PCB 138 were measured above limit of detection (LOD). There were 4 OCP including DDE, DDT, HCH and 6 PCBs (PCB -44, -149+153, -138, -180, -170) detecting more than 20% of samples. The most abundant OCPs in all maternal serum, cord serum and placenta was p,p'-DDE with a median value of 253 ng/g lipid, ,respectively. The raito of maternal serum to cord serum were between 0.42 – 0.76 for β-HCH, 0.49 – 0.87 for p,p'-DDE, 0.51 – 1.03 for p,p'-DDD,0.82 – 1.54 for p,p′-DDT. The compertments ratios of pollutants indicated that the other tranfer processes related to physical-chemical equilibrium could be significant for the distrbiution of pollutants.