Adölesan idiyopatik skolyozlu hastalarda skolyoz şiddeti ile skolyoz algısı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between scoliosis severity, scoliosis perception and quality of life in patients with adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 611498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BÜYÜKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, Skolyoz şiddeti, Yaşam kalitesi, Depresyon Seviyesi, Görsel Deformite Algılaması, Adolescent idiopathic scoliosis, Severity of scoliosis, Quality of life, Depression level, Visual deformity perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Skolyoz, kolumna vertebralisin şeklindeki bozuklukları tanımlayan bir terimdir. Klinik olarak frontal düzlemde 10°' nin üzerinde lateral bir eğriliğe, horizontal düzlemde aksiyal rotasyona neden olurken, sagittal düzlemin anatomik eğrilikleri olan, kifoz ve lordozun genellikle, düzleşme yönünde bozulmasına neden olmaktadır. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen skolyozun, yapısal olan ve etyolojisi bilinmeyen formu olan idiyopatik skolyoz (İS) tüm skolyoz tiplerinin %75-80' ni oluşturmaktadır. Adölesan İdiyopatik Skolyoz (AİS), İS' nin bir çeşidi olup, puberte başlangıcından büyüme plakları kapanana kadar olan dönemde ortaya çıkar ve idiyopatik skolyozlu olgular arasında en çok görülen tiptir. AİS' li olguların skolyoz derecelerinin artması olguların görsel algılarında ve yaşam kalitelerinde belirgin farklılıklar oluşturabilmektedir. Etiyolojik olarak AİS' in neden olduğu spinal deformite, multifaktöriyel etiyolojiye sahip bir sendromun belirtisi olarak tanımlanabilir. AİS' li bireylerde skolyoz şiddeti, skolyoz algısı, yaşam kalitesi, alt ve üst eksremite uzunluk ölçümleri, ağrı, depresif semptomları, göğüs çevre ölçümleri ve solunum frekansı arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanan bu çalışmaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine başvuran ve Lenke tip 1 eğriye sahip olan, AİS tanısı konan ve dahil olma kriterlerini sağlayan 69 hasta dahil edilmiştir. Bireylerin sosyo-demografik bilgileri, ekstremite uzunluk ölçümleri, göğüs çevre ölçümleri, solunum değerleri kayıt edilmiştir. Ayırca eğrilik derecesi Cobb yöntemi ile, görsel deformite algılamaları Walter Reed Görsel Değerlendirme Skalası ile, yaşam kaliteleri Scoliosis Research Society -22 anketi ile, depresyon seviyeleri Çocuk Depresyon Anketi ile ve Ağrı değerlendirmeleri Visual Analog Skalası ile yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen adölesan bireylerin Cobb dereceleriyle SRS-22 yaşam kalitesi skoru, WRGDS skoru, ÇDÖ değerleri ve VASİ skoru arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuşken (p0,05) ayrıca SRS-22 Yaşam kalitesi skoru ile hem VASİ hem de WRVAS arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuşken (p0,05) WRVAS ile VASİ, VASA ve VASG arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). AİS' in vertebral düzgünlüğü etkilediği kadar yaşam kalitesini, algılanan vücut düzgünlüğünü, ağrı ve depresyon seviyesini de etkilediği bu çalışmada tespit edilmiştir. Kasım 2019
Özet (Çeviri)
Supervisor: Assoc. Prof. Dr Öznur BÜYÜKTURAN Scoliosis is a term that describes disorders of the shape of the vertebral column. Clinically it causes a lateral curvature of more than 10 ° in the frontal plane and rotational distortion in the horizontal plane, while the kyphosis and lordosis, which are the anatomical curvatures of the sagittal plane, generally cause deterioration in the flattening direction. The idiopathic scoliosis (IS), which is a structural and unknown etiology of scoliosis that can develop due to many causes, constitutes 75-80% of all scoliosis types. Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is a type of İS, occurring in the period from the onset of puberty until the growth plaques close and is the most common type of idiopathic scoliosis. Increased scoliosis levels of patients with AIS may cause significant differences in visual perceptions and quality of life. Etiologically, spinal deformity caused by AIS can be defined as a symptom of a syndrome with multifactorial etiology. The aim of this study was to determine the degree of curvature, visual deformity perception, quality of life, depression level, pain, limb lengths, chest circumference measurements and respiratory frequency of patients with AIS and to investigate the relationship between these values. sixty-nine patients who applicant to the Orthopedics and Traumatology Clinic of Kırşehir Ahi Evran University Education and Research Hospital and with Lenke type 1 curves who were diagnosed with adölescant idiopathic scoliosis were included in the study. Sociodemographic data, extremity length measurements, chest circumference measurements, respiratory values were recorded. In addition, the degree of curvature was determined by Cobb method, visual deformity perceptions by Walter Reed Visual Evaluation Scale, quality of life by Scoliosis Research Society -22 questionnaire, depression levels by Child Depression İnventory, and Pain evaluations by Visual Analogue Scale. While there was a statistically significant correlation between Cobb scores and SRS-22 quality of life score, WRVAS score, CDİ values and VASI score of the adolescents included in the study (p 0.05), there was also a statistically significant positive correlation between SRS-22 Quality of Life score and both VASI and WRVAS (p 0.05). It was found in this study that AIS affects vertebral alignment as well as quality of life, perceived body alignment, pain and depression level. November 2019