Örgütsel sıkılık ve esnekliğin örgütsel yenilikçilik üzerine etkisi ve dönüştürücü liderliğin aracılık rolü
The effect of organizational firmness and flexibility on organizational innovation and the mediating role of transformative leadership
  1. Tez No: 611555
  2. Yazar: İSA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkılık-Esneklik, Yenilikçilik Kültürü, Bireysel Yenilikçilik, Örgütsel Yenilikçilik, Örgütsel Değişim, Lider, Dönüştürücü Lider, Tepe Yönetim, Firmness-Flexibility, Culture Of Innovation, Individual Innovation, Organizational Innovation, Organizational Change, Leader, Transformative Leader, Peak administration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, örgütlerin içindeki sıkı ve esnek yapının, örgüt içindeki yenilikçilik kültürüne ve bireysel yenilikçiliğe olan etkisini belirlemek için, sıkı örgüt yapılarında yenilikçi kültür ve bireysel yenilikçilik, örgütsel değişimin gerçekleşebilmesi için dönüştürücü liderin gerekliliği, rolü ve önemi araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle teorik temel oluşturulmuş olup, örgüt, yenilik, örgütsel yenilik, yenilikçi kültür, bireysel yenilikçilik, örgütsel sıkılık ve esneklik, liderlik, dönüştürücü liderlik gibi kavramların tanımlarına yer verilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda da yeniliğin örgüt içindeki yeri ve öneminden, işletme içerisindeki yenilikçilik kültürünün kavramsal modelinden, yenilikçilik kültürünün örgütsel yenilikçilikle olan ilişkisinden bahsedilmiştir. Çalışmada örgütsel sıkılık ve esneklikte örgütsel yenilikçilik ilişkisi ele alınarak sıkı ve esnek örgütlerde yenilikçiliğe ve örgütsel değişime olan açıklık ve kapalılığa değinilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yönteminden yararlanılarak likert ölçme tekniği ile anket formu düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda örgütlerde her türlü değişikliğin öncülüğünü yapmak, değişimin uygulanmasını sağlamak için tepe yönetimin bu değişimin gerekliliğini bilmesi ve bunu istemesi sonucu ortaya çıkacak dönüştürücü liderlere ihtiyaç olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, tight and flexible structure within the organization a culture of innovation within organisations and the individual to determine the effect of the innovation, innovation in organizational structures and innovative individual strict culture, a transformative leader for the need for organizational change to take place, the role and importance was investigated. The aim of this study is to introduce the concepts such as Organization, innovation, organizational innovation, innovative culture, individual innovation, organizational firmness and flexibility, leadership, transformative leadership. In this context, the place and importance of innovation within the organization, the conceptual model of innovation culture within the enterprise, the relationship of innovation culture with organizational innovation were mentioned. In this study, the relationship between organizational innovation in organizational firmness and flexibility was addressed and the openness and closeness to innovation and organizational change in tight and flexible organizations were addressed. In the study, a survey form was arranged using the quantitative research method and using the likert measurement technique. As a result of the study, it was aimed to determine that there is a need for transformative leaders to lead all kinds of changes in organizations and to ensure the implementation of the change as a result of the hill management knowing the necessity of this change and wanting it.