Taş tiplerinin in vitro tomogrofi ile belirlenmesi ve in vivo değerlerle karşılaştırılması
Determination of stone types with in vitro tomography and comparison with in vivo values
  1. Tez No: 611680
  2. Yazar: FAHRİ YAVUZ İLKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Hounsfield ünitesi, PCNL, in vivo, in vitro, Hounsfield units, PCNL, in vivo, in vitro, cystine, whewellite, carbonate apatite
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Biz bu çalışma ile klasik bilgisayarlı tomografi ve hounsfield ünitesi değerlerini kullanarak taşın cinsi konusunda tespitlerde bulunabilmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışmamızda 2016 ve 2019 yılları arasında, kliniğimize üriner sistem taş hastalığı nedeni ile başvuran ve perkütan nefrolitotomi (PCNL) operasyonu yapılan hastalar dahil edilmiştir. Operasyon öncesi bilgisayarlı tomografi görüntülerinden taşların hounsfield üniteleri hesaplandı. Operasyon sonrası elde edilen taş numunelerinin de bilgisayarlı tomografide görüntüleri alındı ve bu taşların yoğunlukları da ayrı ayrı hesaplanarak operasyon öncesi değerler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Taş analiz merkezinden dönen sonuçlara göre hastaların 10 (%10)'u sistin taşı, 44 (%44)'ü whewellite taşı, 23 (%23)'ü whewellite+whedellite taşı, 11 (%11)'i ürik asit taşı olarak sonuçlandı. Whewellite taşlarına bakıldığında ise in vivo değer 1109.68±150.93 iken in vitro değer 1622.70±232.90 olarak sonuçlandı. Whewellite+whedellite karışımı olan taşlarda in vivo değer 1146.56±221.44, in vitro değer ise 1472.13±308.99 olarak ölçüldü. Ürik asit taşı tanılı hastalarda ise ölçümlere göre in vivo değer 440.81±50.21 iken in vitro değer 553.72±217.34 idi. Çalışmamızda elde edilen veriler ışığında yapılan istatistiksel analizlere göre ürik asit taşlarının hem in vivo hem de in vitro olarak bilgisayarlı tomografi HU değerleri whewellite, whewellite+whedellite ve karbonat apatit taşlarına göre anlamlı derecede daha düşüktür. Sonuç: Kalsiyum taşlarında in vivo ortamda %89, in vitro ortamda ise %91 doğruluk oranı saptanmıştır. Ürik asit taşlarında ise bu yöntemle in vivo ortamda %96, in vitro ortamda ise %95'lik doğruluk oranı saptanmıştır. Bu sonuçlar bize cerrahi girişimlere gerek duyulmadan kemolizis ile tedavi edebileceğimiz taşları yüksek bir doğruluk oranı ile tespit edebileceğimizi gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study we aimed to determine the type of stone using classical tomography and hounsfield unit values. Materials and methods: This thesis focuses on patients who were sent for percutaneous nephrolithotomy (PCNL) operations after applying to our clinic with complaints of urinary stone disease between 2016 and 2019. Before each operation, we calculated the Hounsfield units based on computerized tomography images. Likewise, following each operation, we used a computerized tomography to capture images of the stone specimens with the aim of comparing the pre- and post-operation levels. Results: 44 (44%) were whewellite stones, 23 (23%) were whewellite+whedellite stones, 11 (11%) were uric acid stones, 10 (10%) were cystine stones, 7 (7%) were carbonate apatite stones, 4 (4%) were struvite stones, while 1 (1%) was a brushite stone. According to our in vivo measurements, the average HU value of cystine stone patients was 686.80±105.70; in terms of in vitro measurements, the value was 787.40±90.85. For whewellite stones, the in vivo value was 1109.68±150.93, while the in vitro figure was 1622.70±232.90. For the whewellite+whedellite combination, we measured figures of 1146.56±221.44 (in vivo) and 1472.13±308.99 (in vitro). For uric acid stones, meanwhile, the totals were 440.81±50.21 (in vivo) and 553.72±217.34 (in vitro). Conclusions: The accuracy rate of calcium stones was 89% in vivo, 91% in vitro. The accuracy rate of uric asid stones was 96% in vivo, 95% in vitro. These results showed that stones treated with chemolysis without any surgical intervention were indicated with high accuracy by using CT scan.