Kent yaşamı ve kent trafiği içinde Türkiye'de bisiklet kültürü ve bisiklet onarım istasyonları gereksinimi – Kocaeli örneği
The requirement as bicycle repair station and bicycle culture with urban life and urban bike traffic in Turkey, as an example of Kocaeli.
- Tez No: 611686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT AYBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial Design, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Ulaşım, Motorsuz Alternatif Ulaşım, Bisiklet, Bisiklet Kültürü, Endüstriyel Tasarım, Urban, Urban Transport, Alternative Transportation, Bicycle, Bicycle Culture, Industrial Design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Kent, mekân üzerine yapılaşmış ve belirli bir nüfus yoğunluğuna erişmiş toplumların tüm olguları ve ihtiyaçları ile beraber oluşmuş, sosyal ve kültürel olarak örgütlenerek, belli bir nüfus yoğunluğuna sahip yaşam alanlarıdır. Bireylerin, planlı eylem akışı içerisinde yaşam mekânlarını ve kırsal alanları da içine alarak büyümekte ve bir çok eylemi içine almaktadır. Kentlerin yapısı sosyal bağlamda bireyler arasında ortak bir buluşma ve paylaşım alanları oluşturabilmektedir. Bu kavramlardan yola çıkarak, kentiçi ulaşım ve trafiğinde, ulaşım, spor, eğlence, vb. bir çok amaca yönelik kullanılan 'Bisiklet' kültürü ve kullanımı, üzerinden teze devam edilmiştir. Dünyada bir kültür haline gelen bisiklete dair yapılanlar; bisiklet kullanıcıları için, kentlerde bisiklet yolları, yasaları, kafeleri, otelleri gibi çok fazla hizmet sunulmakta olup, sağlıklı yaşamı ve motorsuz ulaşımı teşvik eden bir sistem haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde bir çok sağlık örgütleri, Bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları, toplumu bisiklet kullanımına özendirmek için bir çok kampanya ve özendirici girişimlerde bulunmaktadırlar. Ülkemizde son 10 yıldır bisiklet ile ilgili çok büyük adımlar atılıp, yol kat edilmiştir. Ve 12 Aralık 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Bu tez çalışmasında, çevreci ve alternatif ulaşım aracı olan bisikletin ülkemize katkılarını arttırmak ve topluma özendirmek amacı ile, geçmişte yapılan örnekler incelenip, yenilikler takip edilerek, bisikletlerin yapısı ve kullanıcıları için yapılan hizmetler araştırılarak, ülkemiz için en çok ihtiyacı bulunan ve kolay bir şekilde ulaşılabilen bir tasarım ihtiyacı ile Dünyada da bir çok örneği olan ve ülkemizde de yeni oluşmaya başlayan 'bisiklet onarım istasyonları' tasarımı, mekan ve kent dokusuna uyumluluğu ve kullanışlılığı düşünülerek, proje olarak yapılmasına karar verilmiştir. Mekân ve kente dair bir ürün olarak ele alınıp, tasarım kriterlerine bağlı kalınarak, kentte bir doku oluşturması sağlanıp, mekân oluşumu içerisinde kullanıcıya bir ihtiyaç doğrultusunda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A city is a habitat which is established upon a space and according to the needs and concept of a population with a certain density. It also keeps growing by taking over rustic locations within a planned flow of action. Structures of cities can provide social opportunities for the occupants, in terms of meeting and socializing. Based on these concepts, this study of culture of bicycle is carried out to explore the means of urban transportation, sports, entertainment, etc. Around the world, things done for usage of bicycle such as cycling roads, laws, cafés, hotels, etc. became a system that encourages healthy life and unmotorized transportation. Many health organisations around the world and our country, ministries and civil organisations, holds numerous campaigns and appealing attempts to encourage the society to use bicycles. Great steps have been taken on the behalf of bicycle usage during last decade, and a great deal of progress has been made. A regulation by Ministry of Environment and City came into force on 12 December 2019. In this study, previous examples are examined; innovations are studied; the structure and service for the cyclists are researched. Bicycle repairing stations are designed in order to meet the need for an accessible design for its usage on rural and urban areas. This design is decided to be built as a project. Compatibility with city landscape is a main concern.